Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

"Κέλτικος" ή Ηλιακός Σταυρός




     Πολλές φορές το Κίνημά μας χρησιμοποιεί το σύμβολο, το οποίο είναι γνωστό (κακώς) σαν Κέλτικος σταυρός. Στην πραγματικότητα πρόκειται για αρχέγονο Ελληνικό σύμβολο. Ιδού τι γράφεται σχετικά στο διαδίκτυο, όπου και επισημαίνεται η χρησιμοποίηση του συμβόλου αυτού από την Χρυσή Αυγή:

«ΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΟ ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ – Θ-ΗΤΑ όπως Ήλιος: Όπως ήδη αναφέραμε η παρατήρηση του Ηλίου από τον άνθρωπο ξεκίνησε από αρχαιοτάτων χρόνων. Στην προσπάθεια του να μελετήσει αλλά και να εξηγήσει αστρικά φαινόμενα ο άνθρωπος οδηγήθηκε στην επιστήμη της αστρονομίας αλλά και της αστρολογίας. Σε αντίθεση με την δυσκολία στην παρατήρηση του σχήματος της Γης (και την αποδοχή της σφαιρικής της μορφής), πολύ εύκολα φθάσαμε στο συμπέρασμα ότι ο ήλιος είναι ένας τέλειος κύκλος. Ένας τέλειος κύκλος θα μπορούσε να αναπαρασταθεί με δύο σύμβολα: το Όμικρον και το Θήτα…

Στην αντίπερα όχθη, η σημερινή μορφή του γράμματος Θ δεν παραπέμπει εκ πρώτης όψεως στην ακριβή αναπαράσταση του Ηλίου, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην μετάλλαξη της γραφικής του μορφής στο πέρασμα των αιώνων. Η αρχική του μορφή απέκλινε ελαφρώς από την σημερινή, όμως ήταν δυνατό να περιγράψει σχηματικά την σχέση του ηλίου με το πλανητικό μας σύστημα. Σε αυτή την πρώτη μορφή το γράμμα Θήτα, έμοιαζε περισσότερο με μια τελεία που περιβάλλονταν από έναν μεγάλο κύκλο, ακριβώς όπως παριστάνεται ο ήλιος τη σήμερον ημέρα στην αστρολογία καθώς αποτελεί το κέντρο του πλανητικού μας συστήματος. Μια δεύτερη μορφή του θήτα που χρησιμοποιήθηκε από τους Έλληνες, με σταυρό περιβαλλόμενο από κύκλο, φαίνεται να συσχετίζεται άμεσα με την έλευση της λατρείας των Καβείρων, όπου πλέον η έννοια του θεού ξέφυγε από την έννοια της μονάδας και ανάχθηκε στην έννοια της τετράδας. Οι τέσσερις αρχαίες αυτές θεότητες τις φωτιάς, δύο αρσενικές και δύο θηλυκές, είχαν το ιερό σύμβολο των Καβείρων, το οποίο παρουσίαζε μεγάλη ομοιότητα με την σημερινή μορφή του θήτα. Στις μέρες μας η δεύτερη αυτή μορφή του θήτα εκφράζει άκρως εθνικιστικές ιδέες και αντιλήψεις, καθώς «τυγχάνει» να συνδέεται, με την υπόσταση και την δράση της περίφημης οργάνωσης της Χρυσής Αυγής η οποία και το χρησιμοποιεί ως σύμβολο για την αναγνώριση της…»

Αλέξανδρος Λαζαρίδης

Ο Ελληνικός Σταυρός, γνωστός και ως Crux Immissa Quadrata
Ο απλός ισοσκελής και όρθιος σταυρός, έχει παραμείνει να λέγεται «ελληνικός σταυρός» και είναι αυτός που θεωρείται η μια από τις 3 αρχαιότερες μορφές σταυρού (μαζί με τον Πλάγιο Σταυρό και τον Ηλιακό Σταυρό).
     Συμβολίζει τα τέσσερα στοιχεία της φύσης (γη, νερό, αέρας, φωτιά) σε ισορροπία και σταθερότητα. Κατ’ επέκταση, συμβολίζει την αρμονία της φύσης. Συμβολίζει επίσης τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Τέλος, συμβολίζει την σχέση του Θείου (κάθετος άξονας) με τον Κόσμο (οριζόντιος άξονας).
     Αργότερα στον Χριστιανισμό, ο απλός ισοσκελής σταυρός συμβόλισε τους 4 Ευαγγελιστές. Περαιτέρω, επειδή μπορεί να διαχωριστεί σε 13 κύβους, συμβολίζει τους 12 αποστόλους και, ο κύβος του κέντρου, τον Χριστό.
    Μια λιγότερο γνωστή παραλλαγή του ελληνικού σταυρού, είναι αυτή με γραμμένες τις λέξεις «ΦΩΣ» στον κάθετο άξονα και «ΖΩΗ» στον οριζόντιο, που όλο μαζί διδάσκει ότι μόνο με το Θεϊκό Φως (δηλαδή Σοφία και Αγάπη) μπορεί ο άνθρωπος να κερδίσει την αθάνατη Ζωή.
   Στα μαθηματικά είναι το σύμβολο της πρόσθεσης και στην Κινεζική αρίθμηση είναι ο αριθμός 10.

Ο Ηλιακός Σταυρός ή Νορβηγικός Σταυρός ή Σταυρός του Οντίν
Απλός ισοσκελής και όρθιος σταυρός, κλεισμένος σε κύκλο. Παρόλο που τον συναντάμε αρκετά συχνά στην αρχαία Ελλάδα, την Ασία, την Αμερική, την Ινδία και εμφανίζεται από την αρχή της ανθρωπότητας, έχει παραμείνει γνωστός ως σύμβολο του Νορβηγικού Θεού Οντίν.
     Υπήρξε αρχικά το σύμβολο της Μητέρας Γης, όπως το συναντάμε και σήμερα στα νεο-παγανιστικά ρεύματα. Αργότερα, συνδέθηκε με τον Θεό Ήλιο: ο κύκλος αντιπροσωπεύει τον Ήλιο και ο σταυρός στο κέντρο τις 4 εποχές, συμβολίζοντας όλο μαζί τον αέναο κύκλο της φύσης. Κατά μια άλλη έννοια, συμβολίζει τον Ήλιο (σταυρός) που περικλείεται από τον Ουρανό/Σύμπαν (κύκλος).

Στις πιό πρόσφατες δεκαετίες το σύμβολο έχει υιοθετηθεί από Λευκούς Εθνικιστές ως σύμβολο για την αντιπροσώπευση όλων των ευρωπαϊκών λευκών λαών.

*Ο Κέλτικος Σταυρός
Ψηλός, ασύμμετρος σταυρός με κύκλο στο πάνω μέρος. Τον συναντάμε πολύ συχνά στις περιοχές της Ιρλανδίας και της Αγγλίας, από τον 8ο αιώνα και μετά. Ο θρύλος λέει ότι ο Άγ. Πατρίκιος ήταν ο πρώτος που σχημάτισε τον Κέλτικο σταυρό, φτιάχνοντας έναν κύκλο πάνω στον κλασσικό Λατινικό σταυρό, ώστε να σχετίσει το σύμβολο με την Σεληνιακή Θεά της αρχαίας κέλτικης θρησκείας και να φέρει την παλιά θρησκεία κοντά στην νέα.
     Όμως, το ίδιο σύμβολο του Κέλτικου σταυρού συναντάμε στην Ινδουιστική θρησκεία, να ονομάζεται kiakra και να σχετίζεται με την σεξουαλική ένωση του φαλλικού σταυρού και του θηλυκού κύκλου.
     Κατά έναν άλλο συμβολισμό, που αποδέχονται πολλοί από τους νεο-παγανιστές στις μέρες μας, ο Κέλτικος σταυρός σχετίζεται με τις 4 κατευθύνσεις του ορίζοντα και τις 4 εποχές του χρόνου, καθώς και το ότι συμβολίζει/αντιπροσωπεύει η κάθε μια. Δηλαδή:
    Η Ανατολή - η Άνοιξη, η γέννηση και αναγέννηση, η νεότητα και η ανάπτυξη.
     Ο Νότος - το Καλοκαίρι, η ζωντάνια και η δύναμη.
    Η Δύση - το Φθινόπωρο, η εμπειρία, η γνώση και η καθοδήγηση.
     Ο Βορράς - ο Χειμώνας, η σιωπή, η σοφία και ο θάνατος.
Ο κύκλος συνδέει τις 4 κατευθύνσεις, συμβολίζοντας τον κύκλο της ζωής και της φύσης.


Tο σύμβολο που χρησιμοποιείται από τους Λευκούς Εθνικιστές ανά τον κόσμο συνδυάζει τα χαρακτηριστικά των αρχαίων σταυρών των λαών μας.