Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Ανάλυση «Επίκαιρα»: Οι υπόγειες διεργασίες του Μαξίμου για να τεθεί η Χρυσή Αυγή εκτός εκλογών



     Συνεχίζεται η έντονη φημολογία για τα βρώμικα σενάρια και τις υπόγειες διεργασίες του Μαξίμου, ώστε να θέσουν την Χρυσή Αυγή εκτός νόμου. Επειδή οι σκευωροί αντιλήφθηκαν την παταγώδη τους αποτυχία με τις παράνομες προφυλακίσεις του Αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νικολάου Μιχαλολιάκου και των δύο βουλευτών Χρήστου Παππά και Γιάννη Λαγού, αφού τα ποσοστά του κόμματος όχι μόνο μειώθηκαν, αλλά παρουσιάζουν ραγδαία άνοδο, προχώρησαν στο επόμενο βήμα με την αναστολή χρηματοδότησης.
 
     Επειδή ούτε κι αυτό είναι ικανό να ανακόψει την Αγώνα των Ελλήνων Εθνικιστών και την ολοένα και μαζικότερη αποδοχή  στην ελληνική κοινωνία, απεργάζονται το τελικό σενάριο εκτροπής με το να θέσουν την Χρυσής Αυγή εκτός νόμου και εκλογών.
     Σε αυτά τα σενάρια αναφέρονται δυο αρθρογράφοι των «Επίκαιρων» ο Σπύρος Γκουτζάνης και ο Γιώργος Δελαστίκ. Πριν παραθέτουμε τις εν λόγω αναφορές να τονίσουμε δύο σημεία: α) Το σενάριο για να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή είναι νομικά παντελώς αβάσιμο και συνιστά εκτροπή του Πολιτεύματος και β) Αν τελικά καταφέρει ο Σαμαράς με μια ξεκάθαρα παράνομη και αντισυνταγματική διαδικασία να θέσει εκτός νόμου την Χρυσή Αυγή, θα πετύχει ένα και μόνο πράγμα: Θα διπλασιάσει εν μία νυκτί τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής που ήδη αγγίζουν το 20% και θα φέρει άμεσα το Εθνικιστικό Κίνημα στην εξουσία!

     Παραθέτουμε το άρθρο του κ. Γκουτζάνη με τίτλο: «Σχέδιο για ευρωεκλογές χωρίς Χρυσή Αυγή… Καθώς οι ευρωεκλογές γίνονται ορόσημο για τις πολιτικές, το κυβερνητικό επιτελείο εκπονεί σχεδιασμούς για να ξεπεράσει τα εμπόδια και να παρατείνει την παραμονή στην εξουσία. Προϋπόθεση είναι ο κυβερνητικός συνασπισμός να αποσπάσει στις ευρωεκλογές ποσοστό που να μπορεί να ερμηνευτεί ως «ψήφος εμπιστοσύνης της κοινωνίας» και σε καμία περίπτωση να μην καταδεικνύει «δυσαρμονία της κυβέρνησης με το εκλογικό σώμα». Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τη θετική προσβολή «της πολιτικής διάσωσης της χώρας», η κυβέρνηση στοχεύει στον περιορισμό των πολιτικών της αντιπάλων, τόσο στα δεξιά της όσο και στα αριστερά της.

     Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι οι εξελίξεις γύρω από την Χρυσή Αυγή ευνοούν τους σχεδιασμούς του. Στέλεχος του «γαλάζιου» επιτελείου λέει: «Μέχρι τις ευρωεκλογές η Χρυσή Αυγή θα έχει διαλυθεί, δεν θα κατέβει στις κάλπες». Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής είναι ήδη προφυλακισμένη. Η πορεία των αστυνομικών και δικαστικών ερευνών μπορεί να οδηγήσει κι άλλα στελέχη της στη φυλακή. Ίσως γι’ αυτό ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές απ’ όπου κι αν βρίσκεται τότε. Ακόμη όμως και με όλα τα ηγετικά του στελέχη στη φυλακή, το κόμμα μπορεί να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές και στις δημοτικές και να αποσπάσει σημαντικό ποσοστό ψήφου διαμαρτυρίας. Ωστόσο, θα είναι διαφορετικά τα πράγματα αν δεν κατέβει υποψήφιο γιατί θα έχει απαγορευτεί ως εγκληματική οργάνωση. Φυσικά, υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί άλλη ακροδεξιά οργάνωση, θα είναι όμως δίχως το όνομα και τα σύμβολα και χωρίς τα βασικά στελέχη, που θα είναι φυλακισμένα. Ένα τέτοιο μόρφωμα είναι δύσκολο να συγκροτηθεί και, ακόμα κι αν τα καταφέρει, δεν θα έχει τη δυναμική της Χρυσής Αυγής.
Δυσαρεστημένοι

     Η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί- χωρίς, βέβαια, να παρεμβαίνει στο αστυνομικό και δικαστικό σκέλος- ότι απουσία της Χρυσής Αυγής θα συγκρατήσει ένα, μικρό έστω, ποσοστό δυσαρεστημένων «γαλάζιων» ψηφοφόρων ώστε να μην «μεταναστεύσουν».  Ακόμη και αυτό είναι ένα κέρδος. Παράλληλα, η κυβέρνηση προσδοκά όφελος και από το ότι θα πιστωθεί πολιτικά πως «ξερίζωσε» το νεοναζιστικό φαινόμενο.

     Βεβαίως, το κύριο ερώτημα είναι πού θα κατευθυνθούν όσοι έχουν ήδη κόψει δεσμούς με τη ΝΔ και είναι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής ή να δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις που γίνονται ότι έχουν πάρει την απόφαση να ψηφίσουν στο μέλλον το νεοναζιστικό κόμμα. Σε αυτό το σημείο οι μετρήσεις μέχρι τώρα δεν ευνοούν τα σχέδια του «γαλάζιου» επιτελείου. Οι έρευνες δείχνουν ότι όσοι εγκατέλειψαν τη Χρυσή Αυγή μετά τις πρώτες συλλήψεις δεν επιστρέφουν στη ΝΔ, αλλά είτε μένουν στο χώρο των αναποφάσιστων είτε αναζητούν άλλα κόμματα μέσα από τα οποία μπορούν να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους προς την ασκούμενη πολιτική. Ακόμη κι έτσι, στο Μαξίμου θεωρούν ότι έχουν περιθώριο μέχρι τον Μάιο να διαμορφώσουν πολιτικές και επικοινωνιακές τακτικές για να προσεγγίσουν το δυσαρεστημένο κοινό που θα ήταν οριστικά χαμένο αν κατέβαινε η Χρυσή Αυγή.

     Με τις ευρωεκλογές τα πράγματα θα είναι σε κάθε περίπτωση δύσκολα για τον κυβερνητικό συνασπισμό, αφού ευνοείται η ψήφος διαμαρτυρίας. Η ΝΔ εκτιμά ότι εφόσον η Χρυσή Αυγή διαλυθεί, θα έχει μεγαλύτερα οφέλη στις δημοτικές εκλογές. Από τη φυλακή η ηγετική ομάδα θα είναι δύσκολο να συγκροτήσει συνδυασμούς σε όλη την Ελλάδα. Ο ίδιος ψηφοφόρος που μπορεί στις ευρωεκλογές να ρίξει ψήφο διαμαρτυρίας, στην κάλπη των δημοτικών εκλογών είναι πιο εύκολο να ψηφίσει με βάση το πρόσωπο του υποψηφίου, ειδικά αν προέρχεται από τον ευρύτερο δεξιό πολιτικό χώρο, καθώς στο τοπικό επίπεδο οι πολιτικές διαφορές αμβλύνονται.

     Από μια τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως να ευνοηθεί ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος θα επιχειρήσει να διατηρηθεί πολιτικά ζωντανός μέσω των ευρωεκλογών και να καταστήσει το δικό του κόμμα το όχημα που θα υποδεχθεί τους δυσαρεστημένους ακροδεξιούς ψηφοφόρους».

     Ο Γιώργος Δελαστίκ από την πλευρά του σε άρθρο που τιτλοφορείται: «Οι ευρωεκλογές απειλούν να γίνουν ο… τάφος της κυβέρνησης» επισημαίνει: «Ελπίζουν στην αποχή – Μοναδική τους ελπίδα να διασωθούν είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποχή στις ευρωεκλογές του Μαΐου  - οπωσδήποτε πάνω από το πρωτοφανές για την Ελλάδα ποσοστό του… 50%! Ένα τόσο υψηλό ποσοστό αποχής απονομιμοποιεί πλήρως στις συνειδήσεις των Ελλήνων το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και επιτρέπει στην κυβερνητική προπαγάνδα να αμυνθεί αποτελεσματικά.

     Κλειδί για την επίτευξη τόσο υψηλής αποδοχής είναι η μεθόδευση εκ μέρους των Σαμαρά – Βενιζέλου της απαγόρευσης συμμετοχής της Χρυσής Αυγής στις ευρωεκλογές, με την επίκληση οποιουδήποτε προσχήματος. Σε μια τέτοια περίπτωση, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής δεν θα πάει να ψηφίσει, μην έχοντας ιδεολογικοπολιτική συνάφεια με κανένα άλλο κόμμα πλην της ΝΔ, την οποία όμως σιχαίνεται σε αυτή την φάση, έστω κι αν την ψήφιζε παλαιότερα ακόμη και επί δεκαετίες.

     Αν η ΝΔ κατορθώσει να απαγορεύσει τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις ευρωεκλογές, πράγμα που ήδη αποτελεί τον ύψιστο πολιτικό της στόχο με πολύ σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας, τότε θα επωφεληθεί διπλά: αφενός θα αποτρέψει ένα ίσως 10% των ψηφοφόρων από το να ψηφίσει εναντίον της και, αφετέρου, θα αυξηθεί θεαματικά η αποχή, υποβαθμίζοντας το κύρος των ευρωεκλογών».

     Το συμπέρασμα που βγαίνει και από τις δυο αναλύσεις πάντως είναι πως όποια σκευωρία κι αν στηθεί, οι ψηφοφόροι της ΝΔ όχι μόνο δεν επιστρέφουν, αλλά προσέρχονται μαζικά στην Χρυσή Αυγή.

ΠΗΓΗ: ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ