Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Δείτε γιατί συγκαλύπτουν την «λίστα Λαγκάντ» - Καταδικάστηκαν εφοριακοί για απάτες εκατομμυρίων


Δείτε γιατί συγκαλύπτουν την «λίστα Λαγκάντ» - Καταδικάστηκαν εφοριακοί για απάτες εκατομμυρίων




     Η πρώτη καμπάνα ισόβιας κάθειρξης σε στέλεχος του κρατικού μηχανισμού που έβγαλε δημόσιο χρήμα στο εξωτερικό και βρέθηκε στη λίστα Λαγκάρντ «έπεσε» χθες στη Θεσσαλονίκη. Το σκάνδαλο λεηλασίας δημοσίου χρήματος διαδραματίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 -λεηλατήθηκαν πολύ περισσότερα από 100 δισ. δραχμές-, κουκουλώθηκε επί πολλά χρόνια, αλλά μίλησαν εμπλεκόμενοι, αποκαλύφθηκαν ονόματα στη λίστα Λαγκάρντ και τώρα άρχισαν να πέφτουν καμπάνες χωρίς προηγούμενο από τη Δικαιοσύνη.

     Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γιάννη Ντάσκα, καμπάνα ισοβίων δεσμών έπεσε σε μία διευθύντρια Εφορίας της Θεσσαλονίκης (Μαρία Γεωργιάδου-Κάπρη), της οποίας το όνομα βρέθηκε στη λίστα Λαγκάρντ. Αρχικά η (γαλάζια) Γεωργιάδου αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στο σκάνδαλο, αλλά με την αποκάλυψη της λίστας έκανε στροφή 180 μοιρών και παραδέχθηκε ότι ήταν ένας κρίκος από μια αλυσίδα προσώπων που λεηλατούσαν δημόσιο χρήμα.Στο λογαριασμό της υπήρχε εγγραφή για 700.000 ευρώ. Συνάδελφός της, συνδικαλίστρια του ΠΑΣΟΚ (Μαρία Στογιάννου), βρέθηκε στην ίδια λίστα με 6 εκατομμύρια ευρώ και εμπλέκεται στο ίδιο σκάνδαλο. Για κάποιες από τις περιπτώσεις του σκανδάλου και η συνδικαλίστρια έχει καταδικαστεί σε δεκάδες χρόνια κάθειρξης.
     Για την ίδια υπόθεση το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης επέβαλε χθες σε ακόμη τρία άτομα την εσχάτη των ποινών που ισχύει (ισόβια). Μάλιστα, οι δύο από τους τρεις (Ε. Βουργαζάκης - Π. Τσάκουρης) ήταν προϊστάμενοι-ελεγκτές των Εφοριών. Ο τρίτος είναι ιδιώτης, ιδιοκτήτης «μαϊμού» εταιρείας. Η υπόθεση στην ουσία αφορά τη δράση ενός κυκλώματος που λεηλατούσε δημόσιο χρήμα με τη δημιουργία εικονικών εταιρειών και εικονικών συναλλαγών.
      Σύμφωνα με τη μαρτυρία του μεταμελημένου στελέχους του κυκλώματος Νίκου Κασιμάτη (κρατείται στις Φυλακές Διαβατών), βαλίτσες με χρήματα κατέληγαν από τη Θεσσαλονίκη σε μια αίθουσα του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα. Εκεί την άφηναν, έφευγε ο «ταχυδρόμος» και στη συνέχεια έμπαινε κάποιος και την έπαιρνε. Ο Κασιμάτης σε υπομνήματα και καταγγελίες ανέφερε ονόματα και μεταξύ αυτών και τα τρία ονόματα των προσώπων που χθες καταδικάστηκαν σε ισόβια.


     Όπως προκύπτει από έγγραφα, ο Κασιμάτης, ο οποίος καταγγέλλει και σημερινό μέλος της κυβέρνησης, είχε ζητήσει να μιλήσει επί των ημερών της κυβέρνησης Σημίτη. Ήρθε τότε αεροπορικώς στην Αθήνα με τον τότε διευθυντή του ΣΔΟΕ και πήγαν στον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών. Ο Κασιμάτης υποστηρίζει ότι δεν έδωσε τότε κατάθεση επίσημη γιατί ήθελαν να μιλήσει μόνο για τον Π. Ψωμιάδη και όχι για τους άλλους. «Ή για όλους ή τίποτε» είπε και τον... αποχαιρέτησαν. Οι καταγγελίες κουκουλώθηκαν και μάλιστα επιθεωρητής που υποτίθεται πως ερεύνησε ειδικά για τη διευθύντρια που «έφαγε» χθες τα ισόβια, την έβγαλε λάδι με μια απλή... σύσταση να είναι πιο προσεκτική στο μέλλον στην... αρχειοθέτηση των υποθέσεων.
Η λίστα Λαγκάρντ έπαιξε βασικό ρόλο και στην υπόθεση αυτή, καθώς αρχικά όλοι στο σύνολό τους αρνήθηκαν συμμετοχή στη λεηλασία του δημοσίου χρήματος και 30 επιθεωρητές με δήθεν επιθεωρήσεις εξέδωσαν απαλλακτικά πορίσματα. Όμως, όταν δημοσιοποιήθηκε η λίστα Λαγκάρντ, εκεί βρέθηκαν με μεγάλα ποσά τρία μέλη του κυκλώματος, τα οποία ως τότε δήλωναν «φτωχοί και συκοφαντημένοι».
      Η υπόθεση αυτή είχε απασχολήσει έντονα και την Εξεταστική Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ. Τότε αποκαλύφθηκε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης είχε αναλάβει την υπεράσπιση μιας άλλης διευθύντριας Εφορίας, για την οποία δήλωνε βέβαιος πως είναι αθώα παρ' ότι η ευρισκόμενη στη λίστα Λαγκάρντ συνάδελφός της κατέθετε εγγράφως ότι συγκαταλέγεται στον κύκλο της μοιρασιάς. Ήδη και η πελάτισσα του Μαρκογιαννάκη έχει καταδικαστεί σε δεκάδες χρόνια κάθειρξης και δεν έχει ούτε μία αθωωτική απόφαση! Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ότι για τον επιθεωρητή που είναι μέρος της ίδιας αλυσίδας - και του οποίου το όνομα μετά των μελών της οικογενείας του φιγουράρει στη λίστα Λαγκάρντ- όχι μόνο δεν έχει κινηθεί οποιαδήποτε διαδικασία, αλλά και σήμερα ...υπηρετεί στη θέση του.

ΠΗΓΗ: ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ