Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Η Κατρακύλα της «Δικαιοσύνης»



     Ο διάλογος μεταξύ του κ. Κασιδιάρη και του κ. Μπαλτάκου περιλαμβάνει και την εξής στιχομυθία: [Την πείσανε ότι: «είναι παγανιστές, ειδωλολάτρες και ότι είναι αντίθετοι με τον Χριστιανισμό»]. Έπεισαν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γκουτζαμάνη, οι Αθανασίου και Δένδια ότι οι χρυσαυγίτες είναι παγανιστές, ειδωλολάτρες και ότι είναι αντίθετοι με τον Χριστιανισμό. Ακόμη και εάν αυτά είναι αλήθεια, διώκεται κάποιος επειδή είναι παγανιστής, ειδωλολάτρης ή αντίθετος στον χριστιανισμό; Και λαμβάνεται αυτό υπόψη για μία δίωξη;
      Η απάντηση είναι ναι, λαμβάνεται υπόψη και για δίωξη και για προσωρινή κράτηση (προφυλάκιση). Απόδειξη τούτων είναι το βούλευμα του συμβουλίου εφετών που αποφάσισε την προφυλάκιση του ηγουμένου της Ι.Μ. Βατοπεδίου πατέρα Εφραίμ. Το συμβούλιο το αποτελούσαν οι εφέτες δικαστές κυρία Ε. Κακαβά, κύριος Θ. Σπηλιάδης, κυρία Α. Αλεβιζοπούλου και κυρία Ειρ. Καλού. Το δεύτερο αιτιολογικό του βουλεύματος που δικαιολογεί την προφυλάκιση του ηγουμένου είναι ότι «επί μακρό χρόνο τέλεσε πράξεις, που δεν προσιδιάζουν στο σχήμα και την πνευματική του αποστολή».
     Εδώ θα σχολιάσω και ως δικηγόρος και ως θεολόγος. Το εάν ένας μοναχός δεν τηρεί την μοναχική του υπόσχεση, είναι θέμα του πνευματικού του, της γεροντίας ή του επισκόπου. Ναι, μπορεί ένα μοναχός να προβαίνει σε πράξεις που δεν προσιδιάζουν στο σχήμα και την πνευματική του αποστολή, μπορεί ένας καλόγερος να πηγαίνει στα μπουζούκια και να χορεύει τσιφτετέλι πάνω στο τραπέζι, μπορεί να κυκλοφορεί με αιθέριες υπάρξεις, μπορεί να διάγει δαπανηρό βίο. Ναι μπορεί και είναι κάτι το οποίο θα με σκανδαλίσει και θα με εξοργίσει. Δεν είναι όμως κάτι για το οποίο θα τον προφυλακίσει η ανεξάρτητη δικαιοσύνη, της οποίας η κατηφόρα με το ως αναφερόμενο συμβάν αποδεικνύεται ότι άρχισε εδώ και καιρό.

Απόστολος Τζαρός 
(Δικηγόρος – Θεολόγος D.E.A.).