Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Όταν θα ξυπνήσει η "δημοκρατία"...



Έχει καταντήσει αηδία πια. Προγραμματίζεται  από την Χρυσή Αυγή μια καθ' όλα νόμιμη πολιτική εκδήλωση και βγαίνει μια ανακοίνωση από "κάποια δήθεν συλλογικότητα" ότι θα κάνει αντισυγκέντρωση. Αρπάζουν την ευκαιρία οι καθεστωτικοί εγκάθετοι και απαγορεύουν τη ΝΟΜΙΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ συγκέντρωση. Η νόμιμη εκδήλωση μεταφέρεται αλλού, προκειμένου να μην υπάρξει καμιά αφορμή για επεισόδιο, αλλά φευ ξανά το ίδιο. Οι «δήθεν συλλογικότητες» μεταφέρουν τις απειλές τους.

Με τα πολλά η εκδήλωση πραγματοποιείται, περικυκλωμένη από κλούβες, που απαγορεύουν την πρόσβαση ακόμα και σε αυτούς που θέλουν να έρθουν στην εκδήλωση. Στα 50 μέτρα επιτρέπουν όμως ένα συνονθύλευμα από άπλυτες με τσιριχτές φωνές και καμπόσους τριχωτούς, απροσδιόριστου φύλου, να ωρύεται  για τους "φασίστες". Αν τυχόν κινηθεί κανείς προς το μέρος τους ή έστω δυσανασχετήσει, σηκώνονται τα γκλομπ, ετοιμάζονται οι φυσούνες και οπλίζονται οι φωτογραφικές μηχανές. Είναι σα να βλέπεις το μέλλον στα πρωτοσέλιδα των καθεστωτικών φυλλάδων για τους "προκλητικούς ναζί". Κυριαρχεί η αυτοσυγκράτηση με τη σκέψη ότι κάποιοι δικοί μας άνθρωποι είναι άδικα στη φυλακή. Εντωμεταξύ οι αξύριστες και οι βρωμιάρηδες ξεθαρρεύουν.

Κάπου εκεί ο καθένας αρχίζει και αναρωτιέται.

Ποιος προστατεύει ποιον και γιατί;  Ποιος σέβεται τη νομιμότητα και μέχρι πότε;  Τα δόντια σφίγγουν και οι σκέψεις θεριεύουν.
Με το τέλος της εκδήλωσης ακούγεται ο Εθνικός Ύμνος, από όλους σε στάση προσοχής, ενώ παραδίπλα, ένας ξύνει τη μύτη του και κάποιος άλλος ταιριάζει το καβάλο του. Αηδία.

Μετά τη λήξη οι συμμετέχοντες αποχωρούν συντεταγμένα και το απλυταριό επιδίδεται στο αγαπημένο του σπορ, σπάζοντας βιτρίνες και καίγοντας κάδους - στην καλύτερη περίπτωση - χωρίς να τους ενοχλήσει κανείς από τους παριστάμενους αστυνομικούς. Αφού τα έχουν κάνει όλα μπάχαλο, κρύβονται σε καταλήψεις και πανεπιστήμια, έχοντας επιτελέσει στο ακέραιο το "δημοκρατικό τους καθήκον".

Εννοείται ότι την άλλη μέρα οι φυλλάδες κυκλοφορούν με τεράστιους τίτλους για τα επεισόδια που προκάλεσαν οι φασίστες, οι οποίοι όμως είχαν αποχωρήσει απ' το χώρο μισή ώρα πριν. Καθόλου παράξενο να σχηματιστεί και δικογραφία, που θα "εμπλουτίσει" το κατηγορητήριο των προφυλακισμένων, με το σκεπτικό ότι διέταξαν την εκδήλωση, ήταν η αιτία να συγκεντρωθούν οι μπαχαλάκηδες και φταίνε γιατί οι αδερφές του ΚΕΕΡΦΑ έκαψαν και ρήμαξαν για να διαμαρτυρηθούν.

Η αποθέωση είναι το επόμενο βράδυ στο καφενείο, όταν ακούς το διπλανό να σου λέει δήθεν συμβουλευτικά. "Καλά ρε τι κάνατε πάλι χτες; Γιατί δεν κάθεστε επιτέλους φρόνιμα;" Τον κοιτάς όλο απορία, προσπαθώντας να καταλάβεις αν μέσα στο κεφάλι του έχει πίτουρα ή τυρόπιτα. Φυσικά δεν είναι καθόλου απίθανο, αυτό το πρόβατο να το δεις κάποια στιγμή στην ουρά σε διανομή τροφίμων, με το βλέμμα καρφωμένο στα παπούτσια του.

Έτσι έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι το σκηνικό που βιώνουν όλοι όσοι συμμετέχουν σε εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής.

Θα είναι όμως πάντα έτσι; Αναρωτιούνται τι θα συμβεί αν ξυπνήσει και σε κάποιους άλλους η "δημοκρατία" μέσα τους;


Απολλύων
Εκπαιδευτικός-Θεσσαλονίκη