Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Κατατέθηκε τροπολογία για κατ' οίκον περιορισμό συγκατηγορούμενων συγγενών


     Κατατέθηκε στις 9 Απριλίου 2015 στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ', ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα του κατ΄ οίκον περιορισμού, για συγκατηγορούμενους συζύγους, συμβίους και συγγενείς εξ αίματος μέχρι δευτέρου βαθμού, για πράξεις τους που οφείλονται «στην εκπλήρωση ενός ηθικοκοινωνικού συγγενικού καθήκοντος».  
       Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, αναγνωρίζεται πως ακόμα και κατά την προδικασία, «οι ψυχικές πιέσεις και τα συνειδησιακά διλήμματα που γεννώνται εξαιτίας των παραπάνω συγγενειών, αποτελούν παράγοντες που οδηγούν στην αδυναμία συμμόρφωσης με τις επιταγές του δικαίου», και ως εκ τούτου προβλέπεται η δυνατότητα κατ΄ οίκον περιορισμού τους, αντί της προφυλάκισης τους.
     Ας σημειωθεί ότι λόγω των συγγενικών σχέσεων, η ψυχική πίεση αναγνωρίζεται ήδη με ευνοϊκές συνέπειες από το ουσιαστικό ποινικό δίκαιο, όπως αναφέρει η εν λόγω αιτιολογική έκθεση.
     Η συγκεκριμένη "φωτογραφική" τροπολογία αφορά ουσιαστικά τη μητέρα και τη σύντροφο του, καταδικασμένου για την υπόθεση της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», Γ. Τσάκαλου, που προφυλακίστηκαν τον προηγούμενο μήνα. 

ΠΗΓΗ: ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
                   
                  ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ