Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Kόλαφος η πρόταση της εισαγγελέως

Παναγιώτη Βλαχουτσάκος-Φίλιππος Καραμέτος

     Σαράντα άτομα τοποθετεί με πρότασή της στο κάδρο των κατηγορουμένων για τα «θαλασσοδάνεια» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου η εισαγγελέας Εφετών.

     Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο τότε επικεφαλής του Τ.Τ. Άγγελος Φιλιππίδης, στελέχη της τράπεζας και οι επιχειρηματίες Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Περικλής Λίβας, Δημήτρης Μπακατσέλος, Βίκτωρας Ρέστης, Κυριάκος Γριβέας-Αναστασία Βάτσικα. 


     Η εισαγγελέας Μαρία Σουκαρά-Κατσικάδη στην πρότασή της προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ζητεί να δικαστούν για σειρά κακουργημάτων που φέρνουν κάποιους εκ των κατηγορουμένων αντιμέτωπους ακόμη και με τα ισόβια. Στην πρότασή της που ξεπερνά τις 1000 σελίδες περιγράφει τη ροή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε σε δάνεια, ζημιώνοντας το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και βέβαια το δημόσιο, αφού πολλά εκατομμύρια ευρώ τελικά πιστώθηκαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση και δημιουργήθηκε ο μηχανισμός στήριξης των τραπεζών. 

     Προφανώς για όλους ισχύει το τεκμήριο της αθωώτητας, ωστόσο, σύμφωνα με την εισαγγελέα, ο «χορός» των δανείων που δόθηκαν για επιχειρηματικούς σκοπούς είχαν ως τελικό «σταθμό» τους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς των κατηγορουμένων ή μετατράπηκαν σε πολυτελή ακίνητα για να χαθούν εντελώς τα ίχνη τους. Η υπόθεση αυτή είχε αποκαλυφθεί πριν από δύο χρόνια μετά την εισαγγελική έρευνα που είχε διαταχθεί και είχε καταλήξει σε έκδοση ενταλμάτων σύλληψης.

     Η εισαγγελέας αναφερόμενη στην εκκαθάριση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τον διαχωρισμό της τράπεζας σε υγιή και προβληματικά περιουσιακά στοιχεία αναφέρει ότι: «Στην κατηγορία των “Μη Μεταβιβαζόμενων Στοιχείων”, υπήχθη μια σειρά από δανειακές συμβάσεις, τις οποίες το νέο Τ.Τ. αναγκάσθηκε να καταγγείλει την 3-10-2011, καθόσον τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνταν και οι δανειολήπτες δεν τηρούσαν τους όρους των συμβάσεων. Πρέπει δε να τονιστεί, ότι η ανωτέρω μεταβίβαση, χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο, ιδρύθηκε με το Ν. 3864/2010, με σκοπό την στήριξη του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος».

     Περιγράφοντας τη ζημιά που προκλήθηκε σε βάρος της Τράπεζας και του δημοσίου στην πρότασή της προς το συμβούλιο επισημαίνει ότι «η συνολική εκτιμηθείσα ζημία της περιουσίας της στο ποσό των 209.768.000 ευρώ, με την συνολική ανεπάρκεια προβλέψεων να διαμορφώνεται στο ποσό των 88.077.000 ευρώ- συγκεκριμένα η πιθανή ζημία για τις ελεγχθείσες επιχειρηματικές πιστοδοτήσεις... ανήλθε στο ποσό των 208.154.000 ευρώ και επακόλουθα η ανεπάρκεια των προβλέψεων ανήλθε στο ποσό των 87.699.000 ευρώ».

     Ειδικότερα, η εισαγγελέας προτείνει να δικαστούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οι:

Δημήτρης Κοντομηνάς για τις αξιόποινες πράξεις της, α) απάτης από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, β) άμεσης συνέργειας κατ’ εξακολούθηση, σε απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ’ εξακολούθηση και γ) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Λαυρέντης Λαυρεντιάδης για τις αξιόποινες πράξεις της, α) άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού και β) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Περικλής Λίβας για τις αξιόποινες πράξεις της, α) άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού και β) άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Radomir Zivanic και Δημήτριος Μπακατσέλος (κουνιάδος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου) για την αξιόποινη πράξη της άμεσης συνέργειας, άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού.

Βίκτωρας Ρέστης και Γ. Δασκαλάκης για την αξιόποινη πράξη της άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού.

Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του Αναστασία Βάτσικα, για τις αξιόποινες πράξεις της, α) άμεσης συνέργειας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, σε απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ’ εξακολούθηση και β) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Παναγιώτης Ευθυμίου και Ευάγγελος Αποστολάτος, για τις αξιόποινες πράξεις της, α) άμεσης συνέργειας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, σε απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ’ εξακολούθηση καιβ) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Μαγδαληνή Ευθυμίου, Χρήστος Ευθυμίου και Ευάγγελος Ευθυμίου, για τις αξιόποινες πράξεις της, α) άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού και β)νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση. 

Άγγελος Φιλιππίδης, για τις αξιόποινες πράξεις της, α) απάτης από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, β) απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση.

Επίσης, ζητεί την παραπομπή των: 

Κλεάνθη Παπαδόπουλου, Φωτεινής Κρέστα, Διονύσιου Γκολφινόπουλου, Χαράλαμπου Σιγανού, Χρήστου Μαρουσού, Δημητρίου Κυπαρίσση, Γεωργίου Ξυφαρά, Αθανασίου Χασάπη, Χαράλαμπου Γιαγκούδη, Λυμπέρη Κατσιουλέρη, Γεωργίου Στάμνου, Γεωργίου Μπρίνταλου, Σπυρίδωνα Πολίτη,Αντωνίου Καμινάρη, Περικλή Χανάκη,Ιωάννη Τσαγδή, Αναστασίας Σακελλαρίου, για την αξιόποινη πράξη της απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση.

Δημητρίου Παπαγεωργόπουλου, Λυδίας Κεκρίδου, Ιωάννη Λεβεντίδη και Σπυρίδωνα, για την αξιόποινη πράξη της απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας).

Μάριου Βαρότση - Αντωνίου, για τις αξιόποινες πράξεις της, α)απάτης από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, β) απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση και γ) άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Παναγιώτας Μπέζα, για τις αξιόποινες πράξεις της, α)απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση και β) άμεσης συνέργειας σενομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Αλεξάνδρας Λιακοπούλου και Ιωάννη Ρόρρη, για την αξιόποινη πράξη της απάτης από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ. 

     Η εισαγγελέας εισηγείται την απαλλαγή για επιμέρους πράξεις των: Σοφίας Τόλου, Γεώργιου Μπρίνταλου, Διονύση Γκολφινόπουλου, Σπυρίδωνα Πολίτη, Δημητρίου Κυπαρίσση και Γεωργίου Ξυφαρά.

     Στην πρόταση της η εισαγγελέας αναφέρεται αναλυτικά σε όλες τις υποθέσεις επισφαλών δανείων που οδήγησαν στη ζημιά εκατομμυρίων ευρώ αλλά ακολουθεί και τις διαδρομές των χρημάτων από τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες εισέπραξαν τα δάνεια. 

Ενδεικτικά οι τρεις πρώτες υποθέσεις:

Όμιλος Κοντομηνά 

     Στη συγκεκριμένη περίπτωση η εισαγγελέας αναφέρεται τόσο σε επιχειρηματική σύμπραξη του Δημήτρη Κοντομηνά με το ΤΤ όσο και σε δάνεια που χορηγήθηκαν στον όμιλο ΔΕΜΚΟ. 

     Για τη σύμπραξη του ΤΤ με την εταιρία BESTLINE συμφερόντων Κοντομηνά αφού η εισαγγελέας αναλύει συμβάσεις και δανεισμούς καταλήγει ότι: «Συμπερασματικά, η ως άνω περιγραφόμενη εγκληματική συμπεριφορά των υπαιτίων, όσον αφορά στην εξαγορά της Bestline από το Τ.Τ. υπό τους εξωπραγματικά προνομιακούς και ζημιογόνους για την περιουσία της Τράπεζας όρους της Συμφωνίας Μετόχων, επέφερε ζημία ύψους 138.750.467 ευρώ τουλάχιστον [105.000.000 ευρώ με βάση τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών την 25-11-2013 (: 78 εκ. ευρώ σε οριστική καθυστέρηση + 20 εκ. ευρώ σε ρύθμιση + 7 εκ. ευρώ στις καθυστερήσεις) / εκ των οποίων η βέβαιη και οριστική ζημία ανέρχεται στο ποσό των 78.750.000 ευρώ (70%) + 33.750.467 ευρώ αποτέλεσμα Διαιτησίας σε εκτέλεση της Συμφωνίας Μετόχων], με αντίστοιχη περιουσιακή ωφέλεια της εταιρίας ΔΕΜΚΟ και του Δημήτρη ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ».

     Ως προς τα δάνεια του ομίλου ΔΕΜΚΟ στην πρόταση αναφέρεται ότι: «την 31-12-2011, η Τράπεζα έφτασε να είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της ΔΕΜΚΟ, καθώς την είχε χρηματοδοτήσει, με τον τρόπο και υπό τους όρους που προαναφέρθηκαν, με ποσό ύψους 38.500.000 ευρώ, που αποτελεί το 45,6% του συνολικού τραπεζικού δανεισμού της. Η συνολική δε ζημία στην περιουσία του Τ.Τ. συνεπεία των ως άνω χρηματοδοτήσεων υπολογίστηκε στο ποσό των 5.292.000 ευρώ, όσον αφορά στην εταιρία ΔΕΜΚΟ, και στο ποσό των 10.829.000 ευρώ, όσον αφορά στις εταιρίες VILLAGE ROADSHOW & VILLAGE FILMS». 

     Ενώ σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι «το άνοιγμα του Τ.Τ. προς τον Δημήτρη ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ ως φυσικό πρόσωπο, ήτοι σε καθαρά προσωπικό επίπεδο, στο ποσό των 2.293.000 ευρώ, ποσό που αφορά σε οφειλή της πιστωτικής του κάρτας έναντι της Τράπεζας και είναι ιδιαίτερα υψηλό». Ο επιχειρηματίας αντιμετωπίζει κατηγορία και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος τουλάχιστον για το ποσό των 12.560.333 ευρώ.

     Η πλευρά του κ. Κοντομηνά με παλαιότερη ανακοίνωσή της είχε τονίσει τα εξής: «Δεν υπάρχει ίχνος παρανομίας στις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Tα εν λόγω δάνεια εξυπηρετούνται μέχρι κεραίας, σε αντίθεση με τα θηριώδη, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, άλλων γνωστών επιχειρηματιών».

Οι συναλλαγές του ζεύγους Γριβέα

     Για τις συναλλαγές του ζεύγους Γριβέα-Βάτσικα η εισαγγελέας αναφέρει ότι το αποτέλεσμα «ήταν να προκληθεί ζημία στην περιουσία της Τράπεζας, από την ανωτέρω χρηματοδότηση, εκτιμώμενη στο 100% της απαίτησης, ήτοι στο ποσό των 17.641.000 ευρώ, έναντι σχηματισθεισών προβλέψεων ποσοστού 90%, η οποία ζημία εν τελεί βαρύνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

     Για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες η εισαγγελέας αναφέρει: «Το συνολικό δε ποσό του δανείου, (ύψους 17.000.000 ευρώ), το «έσπασαν» σε πενήντα επτά (57) τραπεζικές επιταγές και το διακίνησαν μέσω των παραπάνω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με τελική κατάληξη τραπεζικούς λογαριασμούς άλλων εταιριών, συμφερόντων των ίδιων προσώπων. Η πολυδιάσπαση αυτή του εγκληματικού προϊόντος, δεν επιτρέπει την ακριβή ιχνηλάτηση των επιμέρους ποσών που διακινήθηκαν, ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό ότι κάποια από τα ποσά αυτά να μεταφέρθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς εταιριών των ιδίων στην Κύπρο».

Alapis - Λ. Λαυρεντιάδης

     Στο κεφάλαιο των υπέρογκων δανείων πρός τον όμιλο του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη η εισαγγελέας επισημαίνει ότι: 

    «Το συνολικό δε ύψος της ζημίας στην προκειμένη περίπτωση ανέρχεται στο ποσό των 105.384.605,82 ευρώ» και διαπιστώνει ότι το ποσό αυτό «όχι μόνον δεν χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό για τον οποίο δόθηκε, αλλά αντιθέτως, κατέληξε σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του κατηγορούμενου, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη».

Οι σχέσεις των κατηγορουμένων

     Σημαντικό κεφάλαιο στην εισαγγελική πρόταση αποτελούν οι σχέσεις ανάμεσα σε κάποιους κατηγορούμενους. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «υπήρξαν περιπτώσεις, που δανειολήπτες εκμεταλλευόμενοι, αφενός τις μεταξύ τους σχέσεις και αφετέρου τις σχέσεις με πρόσωπα σε καίριες θέσεις στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αλλά και τις ευκαιρίες που παρείχε στο παρελθόν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε επίπεδο τραπεζικού δανεισμού, αποκόμισαν περιουσιακά οφέλη, ύψους εκατομμυρίων ευρώ, σε βάρος της περιουσίας τη Τράπεζας και εντεύθεν του Δημοσίου». 

     Η εισαγγελέας καταγράφει τις σχέσεις που φέρονται να είχαν μεταξύ τους οι εμπλεκόμενοι οι οποίες κατά την πρόταση εμφανίζονται να κρύβονται πίσω από ένα πολύπλοκο σχήμα εταιριών που όμως είχαν ως κοινό παρονομαστή τα ίδια πρόσωπα αν και φαινομενικά δεν συνδέονταν μεταξύ τους. 

     Για παράδειγμα μέσω ιδιοκτησιών γης η εισαγγελέας συνδέει τον κατηγορούμενο Π. Ευθυμίου με το ζεύγος Γριβέα - Βάτσικα. Επίσης σε άλλο σημείο συνδέει τον πρώην επικεφαλής του Τ.Τ. Άγγελο Φιλιππίδη με τον επιχειρηματία Βίκτωρα Ρέστη καθώς καταγράφει παλαιότερη μεταξύ τους συνεργασία και σύμπραξη στην ίδρυση τράπεζας στο Μαυροβούνιο. 

     Στην ίδια περιοχή ο Άγγελος Φιλιππίδης φέρεται να έχει συστήσει εταιρία με τον επίσης κατηγορούμενο Μάριο Βαρότση. Το Μαυροβούνιο είναι περιοχή δραστηριοποίησης και για τον κατηγορούμενο Radomir Zivanic ενώ η εισαγγελέας θεωρεί δεδομένη τη γνωριμία μεταξύ αυτού και των Άγγελου Φιλιππίδη και Βίκτωρα Ρέστη. Επίσης καταγράφεται η σύνδεση του Ιωάννη Ρόρρη, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BESTLINE συμφερόντων Κοντομηνά κατά τη σύμπραξη με το ΤΤ, με το ζεύγος Γριβέα-Βάτσικα καθώς εμφανίζονται να είχαν συστήσει εταιρίες στην Αγγλία.

     Η πρόταση επικυρώνει τις εγγυήσεις και τους περιοριστικούς όρους που είχε επιβάλει ο ανακριτής στους κατηγορούμενους μετά την απολογία τους. Επίσης διατηρείται σε ισχυ το ένταλμα σύληψης σε βάρος του Περικλή Λίβα.

     Η δικαστική έρευνα είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2013 με παραγγελία της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράικου. Στις 9 Ιανουαρίου του 2014 μετά από εξονυχιστική έρευνα, η επίκουρη εισαγγελέας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου ασκεί ποινικές διώξεις και μέσα σε ένα πολυσέλιδο πόρισμα περιγράφει τα φερόμενα «θαλασσοδάνεια» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε διάφορους επιχειρηματίες, χωρίς καμία εξασφάλιση, χωρίς να αποπληρώνονται καθώς και τις διαδρομές για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

     Απορίας άξιον είναι το γεγονός ότι η παραπάνω είδηση παραμένει στο «σκοτάδι» και η πλειονότητα των δημοσιογραφικών οργανισμών τηρούν σιγήν ιχθύος, αποκρύπτοντας την υπόθεση.

ΠΗΓΗ: www.zougla.gr