Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Οι Ευγενείς Αρετές του Ανθρώπου


«Ω Αρετή, αντικείμενο των μόχθων του ανθρωπίνου γένους, ωραιότατο θήραμα του ανθρώπινου βίου, προς χάριν σου κι αυτό το θάνατο θεωρούν ζηλευτή τύχη οι Έλληνες και τον πιο σκληρό κι αδιάκοπο μόχθο. Ω Aρετή, τόση αγάπη ξέρεις να εμπνέεις αγάπη αθάνατη και ανώτερη από το χρυσό κι απ' τους γονείς κι απ' τον ξεκούραστο ακόμη ύπνο. Για σένα αρετή ο υιός του Δία Ηρακλής υπέφερε μύρια κακά για να σε κατακτήσει».

Ύμνος του Αριστοτέλη στην Αρετή


Η ανθρώπινη συνείδηση είναι αυτή η οποία διαχωρίζει (στις περισσότερες περιπτώσεις) τους ανθρώπους από τους τετράποδους φίλους μας. Η ευθύνη των πράξεων μας, η πνευματικότητα, ο έρωτας, η πίστη σε ιδέες και ιδανικά και πολλα ακόμη, πλαισιώνουν την αρμονική συνύπαρξη του ανθρωπίνου νου, μεταξύ λογικής και συναισθημάτων. Το να ζει κανείς ενάρετα σημαίνει να ακολουθεί την πορεία της φύσης, διότι η ατομική μας ύπαρξη είναι τμήμα ολόκληρου του σύμπαντος. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι είχαν εννέα αρετές που μετουσίωναν έναν ευγενή άνθρωπο:

Κουράγιο: Η αντιμετώπιση των φόβων και η προστασία της οικογενειακής εστίας από κάθε κίνδυνο.
Πειθαρχία: Να πράττει κανείς όπως πρέπει δίχως το ατομικό του συμφέρον.
Αφοσίωση: Να κρατάει τον λόγο του και να είναι πιστός στην οικογένεια, στους φίλους και σε όσους έχει δεσμευτεί με τον λόγο του.
Τιμή: Να στέκεται περήφανα στον αιώνιο όρκο να διαφυλάσσει την Πατρίδα του και να τιμάει τους προγόνους, κρατώντας το όνομά του «καθαρό».
Φιλοξενία: Να μοιράζεται γη και ύδωρ με συγγενείς, φίλους και όποιον μπορεί να χρειαστεί την βοήθειά του.
Εργατικότητα: Να εργάζεται με χαρά και να μην αφήνει τίποτα να τον επηρεάσει στην απόδοσή του.
Επιμονή: Να στέκεται εναντίον των πιθανοτήτων έως ότου πετύχει τον σκοπό του.
Αυτάρκης: Να είναι αρκετά δυνατός ώστε να μην χρειαστεί να γίνει βάρος σε κανέναν.
Αληθής: Ακόμη και σε πλήρη σιγή, οι πράξεις να δηλώνουν την στάση του. Να προστατεύει και να τιμάει την αλήθεια.
Οι θεοί είναι αιωνίως αγαθοί και μόνο ωφελούν, ουδέποτε βλάπτουν...

Όσο για εμάς, αν είμαστε ενάρετοι λόγω της ομοιότητας μας με αυτούς, επικοινωνούμε μέσω των θεών και εκείνοι θα απαντούν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.


Διαβάστε περισσότερα: