Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Η Φύση είναι ενάντια στην αφομοίωση

"Αντί για αφομοίωση, δηλαδή να συντηχθούν μαζί όλες οι διαφορετικές φυλές, η φύση έχει κάνει έναν νόμο για ακριβώς το αντίθετο: σε έναν λαό της ίδιας φυλής (για παράδειγμα, της λευκής) αντί να επιτρέπει τον σχηματισμό των ίδιων χαρακτηριστικών διαρκώς και σταδιακά να προσεγγίζει ο ένας τον άλλο σε ομοιότητα -όπου τελικά θα καταλήξουμε σε ένα και μοναδικό πορτραίτο, όπως τα αντίγραφα στο τυπογραφείο- αντιθέτως διαφοροποιεί επ' άπειρον τα χαρακτηριστικά της κάθε φυλής, ακόμα και κάθε οικογένειας σε πνευματικά και σωματικά χαρακτηριστικά."
Immanuel Kant
Anthropology from a 

pragmatic point of view, On the character of races



Ο Γερμανός φιλόσοφος υπήρξε ένας από τους πρώτους διανοούμενους που διέκρινε την ανθρωπολογία ως ξεχωριστό επιστημονικό κλάδο. Μελετώντας την ανθρώπινη διαφορετικότητα
εντοπίζει προφανώς τις διαφορετικές φυλές στον άνθρωπο, το ότι τα σωματικά και πνευματικά γνωρίσματα εξαρτώνται από την κληρονομικότητα, αλλά διαπιστώνει και κάτι που είναι πολύ βαθύτερο. Οι φυλές ποτέ δεν αφομοιώνονται, αντιθέτως η φύση διαθέτει ως εγγενές γνώρισμα την διαρκή διαφοροποίηση. Αντί να προσεγγίζουν, οι φυλές απομακρύνονται.
Αυτό είναι σημαντικό δίδαγμα για τις μέρες μας. Αφομοίωση δεν υφίσταται στην φύση. Οι πολιτικές φυλετικής "αφομοίωσης" είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν ένα πολυφυλετικό μωσαϊκό, με ποικίλες αποσταθεροποιητικές συνέπειες για τις κοινωνίες.

Αναδημοσίευση από το εξαίρετο ιστολόγιο : ΦΥΛΕΤΙΚΑ