Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Ο θρίαμβος της φυλετικής θεώρησης


Αδιάκοπη είναι η προσπάθεια ενός ολόκληρου κατεστημένου να εξαφανίσει την φυλετική συνείδηση από το μυαλό των ανθρώπων. Υποβιβασμός, διαστρέβλωση και δαιμονοποίηση είναι λίγες μόνο από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για να χτυπήσει την έννοια της Φυλής. Κοιτάζοντάς τους κατάματα, τους λέμε ότι δεν μπορούν να τα βάλουν με κάτι που τους υπερβαίνει. Η φύση είναι εκεί, ακλόνητη και οι νόμοι της απαράβατοι.


Προσπαθούν να εξοβελίσουν την έννοια της Φυλής, αλλά όλο την βρίσκουν μπροστά τους. Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει για συγκρούσεις μεταξύ αλλόφυλων σε "πολυπολιτισμικές" περιοχές; Σε μικτές κοινωνίες, το φυλετικό ζήτημα είναι  καίριο και επηρεάζει την καθημερινότητα, με τους μιγάδες να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ακόμη πιο έντονα. Στην Αφρική οι φυλετικές διαμάχες παραμένουν πιο ισχυρές από ποτέ, με τους πολέμους να μαίνονται. Ο πλανήτης χωρίζεται σε πολιτισμικές σφαίρες, με την Φυλή να αποτελεί βασικό συστατικό αυτού του διαχωρισμού.

Η συμπάθεια μειώνεται όσο μικρότερη η φυλετική συγγένεια, κάτι που οδηγεί τους γάμους μεταξύ εμφανώς αλλόφυλων να είναι λίγοι. Τα εθνικά στερεότυπα παραμένουν πάντοτε στην συνείδηση του λαού και στην πραγματικότητα συνδέονται με τυπικές συμπεριφορές συγκεκριμένων αντιπροσωπευτικών φυλετικών τύπων. Στις σύγχρονες πολυφυλετικές κοινωνίες, οι άνθρωποι αναπόφευκτα διαπιστώνουν ότι το συγκρουσιακό κλίμα δημιουργείται από τις διαφορετικές ψυχοσυνθέσεις μεταξύ των αλλόφυλων. Οι μεγάλες μορφές που ανέδειξαν το φυλετικό ζήτημα, έχουν δικαιωθεί.

Κανείς δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό του απλού ανθρώπου ότι οι φυλές υπάρχουν. Δεν είναι μόνο η όρασή του που τον βοηθά σε αυτό, αλλά και η σύνδεση που κάνει ασυνείδητα μεταξύ Φυλής και συμπεριφοράς. Συχνά-πυκνά ακούμε τους τοποτηρητές του καθεστώτος να αγανακτούν για τα "κατάλοιπα" εθνικιστικών ή "ρατσιστικών" συμπεριφορών του λαού, που όσο κι αν προσπαθούν αδυνατούν να τα εξαφανίσουν. Η πλύση εγκεφάλου μπορεί να πιάνει σε κάποιους δήθεν "μορφωμένους", αλλά δεν πιάνει ασυνείδητα στα πλατιά λαϊκά στρώματα, ούτε ενσυνείδητα στους ελάχιστους πραγματικά πνευματικά καλλιεργημένους.

Ό,τι και να κάνουν, η Φυλή παραμένει ζώσα πραγματικότητα. Όποιος τη μελετήσει, θα βρεθεί ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση της ανθρώπινης υπόστασης. Ένα πολιτικό κατεστημένο μπορεί να επιβάλλει πνευματικά δεσμά, όμως δεν μπορεί να αλλάξει την φύση. Η Φυλή θα παραμείνει ο κυρίαρχος παράγοντας που θα καθορίζει τον χαρακτήρα του εκάστοτε λαού. Θα συνεχίσει να επηρεάζει τις κοινωνικές συμπεριφορές, θα συνεχίσει να είναι ο βαθύτερος παράγοντας που επηρεάζει την ιστορία και τον πολιτισμό.