Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Παρέμβαση της Χρυσής Αυγής στην βουλή για τα χρέη των ελευθέρων επαγγελματιών


ΕΡΩΤΗΣΗ


ΠΡΟΣ:      1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
                                2)ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οφειλέτες ελεύθεροι επαγγελματίες όσο αφορά την έκδοση ασφαλιστικής  ενημερότητας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και έκδοσης σύνταξης  λόγω χρεών»


Προβλήματα με την καταβολή του  Ε.Φ.Κ.Α. (Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης) αντιμετωπίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ζητούν ενημερότητα, περίθαλψη και σύνταξη παρά τις υποσχέσεις που έδωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί ότι θα διευκολύνουν τους ασφαλισμένους που επιβαρύνονται υπέρμετρα από τις νέες εισφορές. 

Η κυβέρνηση η οποία είχε κάνει σημαία της τη δυνατότητα καταβολής εισφοράς έναντι, δεν έχει δώσει καμία οδηγία, ούτε προφορική, στους υπαλλήλους να χορηγούν ενημερότητα στους ασφαλισμένους. Δηλαδή στην πράξη οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν να πάρουν ούτε ασφαλιστική ενημερότητα ούτε ασφαλιστική ικανότητα για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.  Επιπλέον, δεν μπορούν να πάρουν ούτε σύνταξη αν οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ.

Συνεπώς, για να κάνει κάποιος χρήση της διευκόλυνσης της κυβέρνησης θα πρέπει να μη χρωστάει ούτε ένα ευρώ στον ΟΑΕΕ από τη δραστηριότητα των τελευταίων ετών. Η σκληρή πραγματικότητα όμως αποκαλύπτει ότι σχεδόν οι μισοί ασφαλισμένοι (263.000 επί συνόλου 697.000) είναι οφειλέτες που έχουν πραγματοποιήσει διακοπή εργασιών. Συνολικά, σε 300.000 ανέρχονται οι οφειλέτες-αγνοούμενοι του συστήματος από τον Ο.Α.Ε.Ε., τον Ο.Γ.Α. και το Ε.Τ.Α.Α.

Ερωτώνται  οι αρμόδιοι υπουργοί:

Ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε να θα διευκολυνθούν οι ασφαλισμένοι που επιβαρύνονται υπέρμετρα από τις νέες εισφορές; 

Θα δοθούν άμεσα οδηγίες στους υπάλληλους στον Ε.Φ.Κ.Α. (Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης)  ώστε να μπορούν να χορηγήσουν ενημερότητα;

Υπάρχει στην πρόθεση της κυβέρνησης η  επαναφορά στην ασφάλιση των ελευθέρων επαγγελματιών μέσω του παγώματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών;

Αθήνα, 28/03/2017

Ο ερωτών Βουλευτής
Ηλίας Παναγιώταρος

Βουλευτής Β΄ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ