Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Μπουτάρης και καύση νεκρών....




Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην δημιουργία αποτεφρωτηρίου για την καύση των νεκρών.
Το επιχείρημα είναι ότι τα περιφερειακά κοιμητήρια, όπως αυτό της Μαλακοπής και της Θέρμης, είναι στα όριά τους. Αυτό το επιχείρημα μου θυμίζει το επιχείρημα ότι η βασιλεία ήταν κοστοβόρα, ότι οι συχνές εκλογές κοστίζουν, ότι το θρήσκευμα στην ταυτότητα δεν χρειάζεται και όλα αυτά που απευθύνονται στον αγράμματο και ακαλλιέργητο ψηφοφόρο του συνταγματικού τόξου. Σε όλον τον κόσμο υπάρχει χώρος για την ταφή των νεκρών, μόνον στην Θεσσαλονίκη έλλειψε ο χώρος! Αυτό όμως που ξεφεύγει από την λογική είναι ότι ο δήμαρχος θέλει η εκκλησία να διαβάζει τους νεκρούς που αποτεφρώνονται ,σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει δογματικό πρόβλημα. Πραγματικά δεν υπάρχει δογματικό πρόβλημα, καθώς οι άνθρωποι θα αναστηθούν στην Δευτέρα παρουσία είτε θαμμένοι είτε αποτεφρωμένοι. Προς επίρρωση αυτού αναφέρω ότι κατά τους διωγμούς του Μάρκου Αυρηλίου, 161-180 μ.Χ., στην Γαλατία, τους χριστιανούς τους θανάτωναν, τους έκαιγαν και την στάχτη τους την πετούσαν στα ποτάμια ώστε να μην αναστηθούν κατά την Δευτέρα παρουσία. Επίσης η ίδια η καθολική εκκλησία δεν είναι ενάντια στην αποτέφρωση «αρκεί να μην προέρχεται από έλλειψη πίστης».

Σήμερα η ορθόδοξη εκκλησία έχει ένα συγκεκριμένο τελετουργικό ταφής. Το οποίο δεν περιλαμβάνει την αποτέφρωση. Όποιος είναι μέλος της εκκλησίας ακολουθεί τις τελετές της εκκλησίας. Δεν έχει το ουρανομήκες θράσος να κάνει υποδείξεις στην εκκλησία για το πώς θα κηδεύει. Ούτε φόβος υπάρχει να  μείνει κάποιος αδιάβαστος. Σε λίγο θα εμφανιστεί το παράδοξο να είναι κάποιος άθεος και να θέλουν να τον κηδέψουν χριστιανικά. Εάν πάλι κάποιος αλλόθρησκος, βουδιστής, μουσουλμανος, ινδουϊστής κ.τ.λ. αποβιώσει, υπάρχει στην εκκλησία μας σχετική ευχή, δηλαδή ο άνθρωπος αυτός δεν πηγαίνει αδιάβαστος. Αλλά άλλο αυτό και άλλο το να υπαγορεύουμε στην Εκκλησία το πώς θα κηδεύει. Φανταστείτε να έλεγε ο Άνθιμος το πώς θα λειτουργεί το δημοτικό συμβούλιο κύριε δήμαρχε...


Απόστολος Τζαρός
Δικηγόρος-Θεολόγος