Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Όσα δεν κερδίζουν ο Χρυσός και τα Πλούτη...


Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΦΩΤΟΉρθαν στην Ελλάδα τα οστά της Αγίας Βαρβάρας και έγινε προσκύνημα. Άδραξαν την ευκαιρία οι πολιτικοί να κερδοσκοπήσουν στο γεγονός. «Εμπόριο λειψάνων», «τα λείψανα τριγυρνάνε από εδώ και από εκεί», «ειδωλολατρεία η μεταφορά των λειψάνων», «δίνουμε το σήμα ότι μπορεί να αντικατασταθεί η ιατρική», «αναχρονισμός». Από την άλλη μεριά το γεγονός το υποστήριξαν άλλοι πολιτικοί.  


Το ερώτημα είναι τι ωθεί όλους αυτούς τους ανθρώπους να κάθονται οκτώ ώρες στην ουρά για να προσκυνήσουν τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας; 
   Γιατί οι χριστιανοί τιμούμε τα λείψανα των αγίων; Τα λείψανα των αγίων είναι φορείς της θείας χάριτος. Μέσω των λειψάνων η θεία χάρις έρχεται στον άνθρωπο. Είναι η θεία χάρις που τελεί τα θαύματα. Όπου τι εστί θαύμα; Θαύμα δεν είναι η αναστολή των φυσικών νόμων αλλά η παρέμβαση του Θεού στον κόσμο. Η παρέμβαση αυτή είναι κατάφωρη και εντυπωσιακή μερικές φορές για την ανθρώπινη λογική, όπως συμβαίνει στις ιάσεις


Η Αγία Βαρβάρα είναι Αγία λόγω μαρτυρίου. Θανατώθηκε για τα πιστεύω της. Ως προς αυτό και μόνο θα έπρεπε να αποτελέσει παράδειγμα των σημερινών πολιτικών που αλλάζουν κάθε τόσο κόμμα τάχα για να μείνουν πιστοί στις ιδέες τους αλλά στην πραγματικότητα για να μην χάσουν το οκταχίλιαρο.
 

Η τιμή των Αγίων ξεκινησε από την αρχή των διωγμών. Οι πρώτοι Άγιοι ήταν οι μάρτυρες, βλέπε τον πρωτομάρτυρα Στέφανο. Έτσι, κάθε ναός για να λειτουργήσει έπρεπε να έχει στα θεμέλιά του, ιδίως στην Αγία Τράπεζα, λείψανα Αγίων. Αυτό ισχύει και σήμερα. Το μαρτύριο των χριστιανών ήταν αποτέλεσμα της πίστης τους, ήταν δηλαδή εκούσιο, αυτό το κάνει τόσο αξιοσέβαστο. Μπορούσαν να το αποφύγουν. Όπως ο Ιησούς Χριστός μπορούσε να αποφύγει τη σταύρωση αλλά την υπέμεινε εκούσια καθώς αυτό ήταν το σχέδιο της θείας οικονομίας. Για τον λόγο αυτό καμαρώνουμε για τον σταυρό. 


Η πίστη έδωσε την δύναμη στους μάρτυρες και στους ομολογητές(Ομολογητές ήταν οι χριστιανοί οι οποίοι ομολόγησαν την πίστη τους αλλά στο τέλος απέφυγαν το μαρτύριο). Η πίστη νίκησε την ανθρώπινη φύση και το ένστικτο της επιβίωσης και αποτέλεσε θρίαμβο της προαιρέσεως, δηλαδή της ανθρώπινης βούλησης. Το μαρτύριο αποτελεί απόδειξη της πίστης. Οι χριστιανοί των πρώτων αιώνων στους οποίους ανήκει η Αγία Βαρβάρα «δι πστεως κατηγωνσαντο βασιλεας, εργσαντο δικαιοσνην, πτυχον παγγελιν, φραξαν στματα λεντων, σβεσαν δναμιν πυρς, φυγον στματα μαχαρας, νεδυναμθησαν π σθενεας, παρεμβολς κλιναν λλοτρων· λλοι δ τυμπανσθησαν, ο προσδεξμενοι τν πολτρωσιν, να κρεττονος ναστσεως τχωσιν·  τεροι δ μπαιγμν κα μαστγων περαν λαβον, τι δ δεσμν κα φυλακς· λιθσθησαν, πρσθησαν, πειρσθησαν, ν φν μαχαρας πθανον, περιλθον ν μηλωτας, ν αγεοις δρμασιν, στερομενοι, θλιβμενοι, κακουχομενοι, ν οκ ν ξιος κσμος, π ρημαις πλανμενοι κα ρεσι κα σπηλαοις κα τας πας τς γς». Δηλαδή οι πρώτοι χριστιανοί αντιμετώπισαν τους διωγμούς με την πίστη τους. Αντιμοιβή της πίστη τους ήταν η θεία χάρις. Για τον λόγο αυτό τα οστά της Αγίας Βαρβάρας είναι θαυματουργά διότι είναι φορείς της θείας χάριτος.
 

Και έρχονται σήμερα αυτοί που έχουν ταριχευμένο τον Λένιν και τον Κιμ Γιογκ, ανθρώπους εγκληματίες, να διαπράξουν ύβρη μιλώντας για τα οστά της Αγίας Βαρβάρας. Σήμερα εάν μιλήσετε με γιατρούς και νοσηλευτές θα σας πουν για ανεξήγητες ιάσεις. Υπήρχαν πάντοτε και σήμερα υπάρχουν. Κάποιοι τις ονομάζουν θαύματα, υπάρχουν όμως. Η πίστη βοηθάει τον ασθενή ,καθώς σημαντικό στοιχείο της θεραπείας του είναι η εσωτερική του δύναμη. Ό,τι βοηθάει την εσωτερική του δύναμη βοηθάει και την ίασή του. Σε μεγάλα νοσοκομεία των Η.Π.Α., στο ιατρικό συμβούλιο πριν από μεγάλες εγχειρίσεις συμμετέχει και ο ιερέας του νοσοκομείου. Εδώ θέλουν μάλλον να συμμετέχει ο ιδεολογικός κομισάριος. 


Τα λείψανα των αγίων θα τιμώνται πάντοτε από το ορθόδοξο πλήρωμα καθώς ό,τι δεν κερδίζει ο χρυσός και ο πλούτος τα κερδίζουν των μαρτύρων τα λείψανα, καθώς ο χρυσός και ο πλούτος ούτε την νόσον απέλασαν ποτέ μέχρι τώρα ούτε τον  θάνατο εφυγάδευσαν, τα οστά όμως των αγίων και τα δύο αυτά τα νίκησαν σύμφωνα με τον άγιο Χρυσόστομο. Αυτό το γνωρίζει ο λαός που πηγαίνει να προσκυνήσει, καθώς έχει γνώση τικτομένη εκ της πίστεως και όχι γνώση προηγουμένη της πίστεως, όπως αναφέρει ο άγιος Ισαάκ ο Σύρος. Την τελευταία την διαθέτουν οι μπαρουφολόγοι περί των οστών της Αγίας.


Απόστολος Τζαρός
Δικηγόρος - Θεολόγος
Μέλος Κ.Ε.Δ.