Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Δ. Σβερώνη: Με προχειρότητα και ανεπαρκή πρόβλεψη το νομοσχέδιο για την έκδοση διαταγής πληρωμής - ΒΙΝΤΕΟ

Δ. Σβερώνη: Με προχειρότητα και ανεπαρκή πρόβλεψη το νομοσχέδιο για την έκδοση διαταγής πληρωμής - ΒΙΝΤΕΟ
     Η βουλευτής Λάρισας και Δικηγόρος Δέσποινα Σβερώνη-Χονδρονάσιου στην τοποθέτησή της στην Ολομέλεια για το σχέδιο νόμου «Έκδοση διαταγής πληρωμής για αξιώσεις από διοικητική σύμβαση που έχει συναφθεί στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής» παρατήρησε την προχειρότητα και την ανεπαρκή πρόβλεψη, του εν λόγω νομοσχεδίου, στα θέματα δικαστηριακής υποδομής, έμψυχου υλικού των αρμόδιων δικαστηρίων και του προληπτικού ελέγχου των απαιτήσεων, εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίου.


   Ειδικότερα, η Συναγωνίστρια Σβερώνη τόνισε ότι στις απαιτήσεις από διοικητικές συμβάσεις στα πλαίσια των εμπορικών συναλλαγών δεν υπάρχουν οι ίδιες επιπτώσεις και κυρώσεις στους συμβαλλόμενους, αφού οι ιδιώτες-έμποροι είναι συνήθως σε δυσμενέστερη θέση έναντι του κράτους και των οργανισμών του Δημοσίου, ΟΤΑ κλπ.


   Η βουλευτής της Χρυσής Αυγής ανέδειξε το πρόβλημα της έλλειψης Εφετών στα περιφερειακά Διοικητικά Εφετεία, όπου παρατηρείται πληθώρα υποθέσεων, με αποτέλεσμα την μη ταχεία διαδικασία έκδοσης διαταγής πληρωμής. Επιπλέον, έθιξε το σοβαρό ζήτημα της απαραίτητης διενέργειας του προληπτικού ελέγχου της δαπάνης και της νομιμότητας αυτής, ώστε να μην υπάρχει αμφισβητούμενη αξίωση, ενώ ζήτησε να ελέγχονται και οι δικαστές -ως ενεργό τμήμα του ελεγκτικού μηχανισμού- για την διενέργεια προληπτικού ελέγχου εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.


  Ολοκληρώνοντας, υπενθύμισε ότι στην χώρα μας συνηθίζεται -με την ψήφιση των νόμων- να ψηφίζονται και άπειρες τροπολογίες, που δημιουργούν πολυνομία και ανομία και οι οποίες εν τέλει οδηγούν στην αναρχία.