Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Φορολογικός Οδηγός 2015 για τους Δικηγόρους

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ


Επιστολή του προέδρου του 
Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών  
Βασίλη Αλεξανδρή




Αγαπητές και αγαπητοί Συνάδελφοι,

Εν όψει της δεδομένης – λόγω της σημαντικής καθυστέρησης στην έναρξη της σχετικής διαδικασίας – παράτασης υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2014, που θα σημάνει την κορύφωση της ως άνω διαδικασίας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εκδίδει, για μια ακόμη χρονιά, τον Φορολογικό Οδηγό των Δικηγόρων.

Ο ανωτέρω Οδηγός στόχο έχει αφενός να παρουσιάσει τα βασικότερα ζητήματα της φορολογίας εισοδήματος, που αφορούν στους Δικηγόρους, ιδίως μετά την εφαρμογή του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013), που επέφερε ουσιώδεις αλλαγές στο φορολογικό τοπίο, και αφετέρου να συνδράμει στη συμπλήρωση του εντύπου της φορολογικής δήλωσης από τους Συναδέλφους, χωρίς να υποκαθιστά τις επίσημες οδηγίες της Γ.Γ.Δ.Ε.

Το χρονικό σημείο της έκδοσής του συνδέεται με την ανάγκη ενημέρωσής του με το πλήθος των εγκυκλίων διαταγών, που εκδόθηκαν σε εφαρμογή του Ν. 4172/2013, με πιο πρόσφατη την ΠΟΛ. 1132/2015 για την έκπτωση των δαπανών από το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, όσο και με τις νομοθετικές τροποποιήσεις του ως άνω Νόμου, με πιο πρόσφατη αυτή με το Ν. 4330/2015.

Η σύνταξη και η επιμέλεια του εν λόγω Οδηγού ανήκουν στον Φορολογικό Σύμβουλο του Δ.Σ.Α. και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κ. Ευστάθιο Μπακάλη, στον οποίο και απευθύνονται ευχαριστίες για το πόνημα αυτό και την εν γένει προσφορά του στους Συναδέλφους.

Ο Δ.Σ.Α. και η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον φορολογικό τομέα και με δράσεις, πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις μάχονται για την εδραίωση ενός δίκαιου, ορθολογικού και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος. Ευελπιστούμε ότι ο παρών Οδηγός θα αποτελέσει ένα χρήσιμο και πρακτικό βοήθημα για τους Συναδέλφους.


Μετά τιμής,
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Α.
Βασίλης Αλεξανδρής

ΠΗΓΗ: Δ.Σ.Α.