Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Παρέμβαση της Χρυσής Αυγής για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των Δικηγόρων



ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:



ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ


ΘΕΜΑ: «Απλήρωτοι οι δικηγόροι που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα πλαίσια του προγράμματος νομικής βοήθειας»   

Το πρόγραμμα για την προσφορά δωρεάν νομικής βοήθειας στους πολίτες που πένονται, αποτελεί προφανώς έναν θεσμό που συνδέεται άρρηκτα με το συνταγματικό δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης στη δικαιοσύνη για τους πολίτες χαμηλού εισοδήματος. Υπό αυτήν την έννοια, είναι σαφές  ότι πρέπει να το στηρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Είναι άξιο αναφοράς ότι έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στα σχετικά αιτήματα των πολιτών. Επί παραδείγματι , ενώ το 2013 τα αιτήματα σε πανελλαδικό επίπεδο έφθασαν στα 551, το έτος 2017 τα αιτήματα ανήλθαν σε 7.877. 


Το δυστύχημα όμως στην προκειμένη περίπτωση, συνίσταται στο γεγονός των απαράδεκτων καθυστερήσεων που σημειώνονται αναφορικά με τις πληρωμές των δικηγόρων οι οποίοι καλούνται να παράσχουν τις νομικές τους υπηρεσίες στους αιτούντες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις καταγγελίες του Προέδρου της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων αλλά και του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, οι δικηγόροι που ανέλαβαν τον χειρισμό υποθέσεων στα πλαίσια του προγράμματος νομικής βοήθειας, αναμένουν  δύο (2)  χρόνια  ή και παραπάνω για να λάβουν την προβλεπόμενη εκ του νόμου αμοιβή τους. 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1) Πού οφείλονται οι καθυστερήσεις στην εξόφληση των δικηγόρων που παρίστανται στις υποθέσεις των αιτούντων την δωρεάν νομική βοήθεια;

2) Προτίθενται οι αρμόδιοι να καθορίσουν συγκεκριμένο και εύλογο χρονικό πλαίσιο για την καταβολή των αμοιβών;

3) Ποια η θέση του υπουργού δικαιοσύνης για το πρόβλημα αυτό;

4) Υπάρχει πρόβλεψη στον κρατικό  προϋπολογισμό για την πίστωση των  σχετικών κονδυλίων που προορίζονται για την εξυπηρέτηση του θεσμού της νομικής βοήθειας;


Αθήνα, 19/03/2018

Ο ερωτών Βουλευτής

Γεώργιος Γερμενής

Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ



ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ-ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ