Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Γιατί η μάζα αποστρέφεται τον «Άνθρωπο της Αλήθειας»



Τόλμησε να κάνεις σκέψεις ή πράξεις που είναι διαφορετικές από όσα σκέφτεται και πράττει ο υπόλοιπος «κόσμος» και αμέσως θα αρχίσουν όλοι να σε υποπτεύονται….. Ή είσαι τρελός ή κάτι δεν πάει καλά με εσένα!

Εάν βέβαια συντάσσεσαι με την μάζα, θεωρείσαι λογικός. Τι και αν αυτή βρίσκεται στα πρόθυρα του παραλογισμού ή αρέσκεται και στηρίζει οτιδήποτε αντιφυσικό και ανήθικο; Ρητορικό, βέβαια, το ερώτημα, καθώς το θέμα δεν είναι αυτό. Το θέμα είσαι εσύ, που αποτελείς την εξαίρεση στον κανόνα τους. Και αυτό είναι τόσο ενοχλητικό!


Πρέπει να ανήκεις στην μάζα και να συμπεριφέρεσαι όπως όλοι όσοι ανήκουν σε αυτή. Δεν πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις. Αυτό πρέπει να το καταλάβεις. Αν δεν ασπάζεσαι την συλλογική τρέλα, αν ξεφεύγεις από όσα αυτή ορίζει, τότε γίνεσαι απόβλητος από αυτή την «πολιτικά ορθή» κοινωνία. Τίθεσαι στο περιθώριο και πολύ σύντομα όλοι αυτοί οι «λογικοί» σε δικάζουν και βγάζουν μια απόφαση ερήμην σου: Είσαι ένοχος!

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι ο άνθρωπος δεν είναι απλά ένα μη εξελίξιμο ον, αλλά μια διαδικασία, ένα συνεχόμενο γίγνεσθαι. Καμιά άλλη ύπαρξη, εκτός του ανθρώπου, δεν μπορεί να έχει τέτοιες δυνατότητες εξέλιξης ανάμεσα στο μεσοδιάστημα της γέννησης και του θανάτου.

Για να το πετύχεις αυτό, όμως, θα πρέπει να είσαι ο ίδιος ένας κεραυνός που θα κάψει ό,τι σάπιο υπάρχει μέσα σου. Πρέπει να είσαι αρκετά «τρελός», για να κοντραριστείς ανοιχτά με όλες τις υποκρισίες της καθημερινότητας, με όλες τις «μάσκες» που έχουν εφεύρει οι διάφοροι μικροαστοί για να παραμείνουν στην κίβδηλη ασφάλειά τους, με την δηλητηριώδη απάθεια και αδράνεια που καλλιεργεί η σύγχρονη κοινωνία για να μην μπορείς να εξελιχθείς, παραμένοντας στάσιμος, άρα και εύκολα χειραγωγήσιμος.     

Η μάζα θα καταδικάσει όλους τους επαναστάτες! Μοιραία, κάθε επαναστατικό πνεύμα θα χαρακτηριστεί καταστροφικό.

Αλλά είναι γεγονός! Για να δημιουργήσεις, πρέπει πρώτα να καταστρέψεις. Πρέπει να καταστρέψεις οτιδήποτε άσχημο, ανήθικο, άνομο και παρά φύσιν, για να οικοδομήσεις στην συνέχεια πράγματα όμορφα και μεγάλα, δίκαια και ηθικά, που θα διέπονται από τάξη και ισορροπία. Εάν δεν καταστρέψεις την ψευτιά, δεν μπορείς να χαράξεις δρόμο για την αποκάλυψη και την επικράτηση της αλήθειας.

Είναι φυσικό, επομένως, η μάζα να μισεί τον Άνθρωπο της Αλήθειας! Είναι ένας ταραξίας, γιατί υπερασπιζόμενος την αλήθεια, έρχεται ξαφνικά να ταράξει συθέμελα το μιαρό οικοδόμημα του ψεύδους, του φόβου και της πλασματικής ασφάλειας, υποκινώντας την αμφιβολία και την ανησυχία σε όλες τις κοιμώμενες και εφησυχασμένες συνειδήσεις. Έτσι, κλονίζει την «πίστη» της μάζας, αναγκάζοντάς την να βγει από την αδράνεια στην οποία βαλτώνει. Και αυτό, πράγματι, την ενοχλεί πολύ!

Η αλήθεια βρίσκεται πάντα σε αντίθεση με τα δόγματα των μαζών. Άλλωστε, η μάζα δεν ενδιαφέρεται για την αλήθεια, αλλά για τις ψεύτικες διαβεβαιώσεις και ανέσεις, τις παρηγοριές κάθε είδους, που συντηρούν το τέλμα το οποίο βρίσκεται.

Η μάζα δεν αποτελείται από ανθρώπους δραστήριους και τολμηρούς, ούτε από ανθρώπους μάχιμους να υπερασπιστούν ανά πάσα ώρα και στιγμή τις Ιδέες και τα Ιδανικά τους, που ριψοκινδυνεύουν την ζωή τους πολλές φορές για να προστατεύσουν ό,τι αγαπούν και ό,τι έχει σημασία για αυτούς, που παλεύουν καθημερινά με την ίδια τους την ύπαρξη, για να βελτιωθούν και να εξελιχθούν σε ένα καλύτερο πρότυπο ανθρώπου.

Αντιθέτως, απαρτίζονται από ανθρωπάκια δειλά και φοβισμένα, που απλά θέλουν να τους διηγηθείς ψεύτικες και επωφελείς ιστορίες, να τους παρηγορήσεις, για να μπορούν να συνεχίσουν να επαναπαύονται άνευ κόπων και βασάνων μέσα στις ψευδαισθήσεις τους.

Εάν δεν είσαι υπάκουος και ήσυχος, εάν δεν είσαι με λίγα λόγια υπόδουλος σε ό,τι επιτάσσει ο σύγχρονος παραλογισμός, τότε δεν είσαι αρεστός.

Για αυτούς τους λόγους η μάζα μισεί και αποστρέφεται όποιον θέλει να ξεχωρίσει από εκείνη, ακολουθώντας το δικό του μονοπάτι. Αυτός ο διαχωρισμός κάνει τους πολλούς να φθονούν και να φοβούνται. Και αν με κάποιο τρόπο καταφέρεις να τους ξεπεράσεις, αγνοώντας επιδεικτικά την άποψη που έχουν σχηματίσει για εσένα, τότε δεν σε συγχωρούν ποτέ!