Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Παρέμβαση της Χρυσής Αυγής σχετικά με την κρίση που αντιμετωπίζει ο δικηγορικός κλάδος λόγω των αυξήσεων στο κόστος προσβάσεως των πολιτών στην Δικαιοσύνη



ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: «Τεράστια κρίση αντιμετωπίζει ο δικηγορικός κλάδος στον Νομό Μαγνησίας, λόγω των θεαματικών αυξήσεων στο κόστος προσβάσεως των πολιτών στην Δικαιοσύνη»


Αν και το λειτούργημά του δικηγόρου αποτελεί θεμέλιο του κράτους δικαίου και η θέση του είναι ανεξάρτητη και αναγκαία για την απονομή της Δικαιοσύνης, εντούτοις στην Ελλάδα του 2018 η οικονομική κρίση, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, της φορολογίας και η μείωση του εισοδήματος των πολιτών έχουν ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση του εισοδήματος της πλειοψηφίας των δικηγόρων οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις επαγγελματικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις.


Ειδικότερα τα τελευταία έτη, λόγω της μνημονιακής πολιτικής της Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εκτός από την επιβολή του ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες, είχαμε την αύξηση του δικαστικού ενσήμου, την θέσπιση υπερβολικών παραβόλων σε όλες τις διαδικασίες ακόμα και για τις αναβολές. Οι διατάξεις αυτές αυξάνουν το κόστος πρόσβασης των πολιτών στη Δικαιοσύνη και τους αποτρέπουν  να προσφεύγουν σε αυτήν με αποτέλεσμα να περιορίζεται η προστασία των πιο αδύναμων οικονομικά και να μειώνεται περαιτέρω η δικηγορική ύλη.

Οι δικηγορικοί σύλλογοι της Επικράτειας κάνουν λόγο για «εισπρακτικά παιχνίδια» της Κυβερνήσεως σε μια εποχή  οικονομικής κρίσεως και αυξημένης εγκληματικότητας, γεγονός που εμποδίζει την άσκηση συνταγματικών δικαιωμάτων του πολίτη και μάλιστα καθιστά σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση των ασθενέστερων οικονομικών στρωμάτων στην ποινική Δικαιοσύνη και προσβάλλει το Κράτος Δικαίου     

Ενδεικτική της τραγικής καταστάσεως στην οποία έχουν περιέλθει οι δικηγόροι της Χώρας είναι η περίπτωση στον Νομό Μαγνησίας. Συγκεκριμένα οι δικηγόροι της περιοχής καταγγέλλουν πως αντιμετωπίζουν με τον πιο τραγικό τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής κρίσεως και της μείωσης της δικαστηριακής ύλης, καθώς από το πολιτικό Πρωτοδικείο Βόλου εκδόθηκαν το 2017 2.876 αποφάσεις που αφορούσαν σε όλες τις διαδικασίες, ενώ από την έναρξη του 2018 έως και σήμερα έχουν εκδοθεί μόλις 1.501 αποφάσεις. Μέχρι τέλος του έτους η μείωση εκτιμάται ότι θα είναι τουλάχιστον 20%.

Συγκρίνοντας τα στατιστικά στοιχεία σε σχέση με την προ κρίσεως εποχή, τότε η μείωση που προκύπτει είναι ακόμη πιο μεγάλη. Το 2007 είχαν εκδοθεί 7.331 αποφάσεις. Η πτώση στη δικαστηριακή ύλη αυξάνεται κάθε χρόνο στον Νομό Μαγνησίας και περαιτέρω από την προ κρίσης εποχή και μέχρι σήμερα. Ενδεικτικά το 2012 οι αποφάσεις του πολιτικού Πρωτοδικείου Βόλου ήταν συνολικά 3.239.

Παρόμοια η εικόνα και στο Ειρηνοδικείο Βόλου. Το 2017 εκδόθηκαν 2.325 αποφάσεις ενώ το 2018 1.124. Και αν αναλογιστεί κανείς πως  αυτή η μείωση υπάρχει ενώ το Ειρηνοδικείο είναι ένα Δικαστήριο το οποίο έχει αυξημένες αρμοδιότητες, περιλαμβάνοντας στα καθήκοντά του και τις αιτήσεις που υποβάλλονται από υπερχρεωμένους για ένταξη στον Νόμο Κατσέλη, αλλά και μεταξύ άλλων όλες τις υποθέσεις με αγωγές χρέους έως και του ποσού των 20.000 ευρώ, τότε είναι φανερό πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Δεν είναι όμως μόνο η δραματική μείωση της δικαστηριακής ύλης στον Νομό Μαγνησίας που είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την μείωση των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου από 622 μέλη που ήταν το 2013 σε 550 σήμερα. Είναι και η δραματική συρρίκνωση των αμοιβών των τελευταίων, που επηρέασε αρνητικά την όλη βεβαρημένη κατάσταση του εν λόγου κλάδου! Αν και τα παράβολα και τα διπλότυπα ανεβάζουν τον λογαριασμό για τους πολίτες, καθώς μιλάμε για ποσά, που φτάνουν και ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ για τις δίκες διαμορφωμένα με τις τελευταίες αυξήσεις του 2011, εντούτοις  οι δικηγόροι εισπράττουν μόνο ένα μικρό ποσοστό τους, καθώς το Δημόσιο πληρώνεται τα υπέρογκα ποσά με τη μορφή φόρων, ΦΠΑ ή ασφαλιστικών εισφορών.

Την ίδια ώρα το παράβολο των δικών στο Κακουργιοδικείο φτάνει και ξεπερνά και τα 1.500 ευρώ. Στα πολιτικά δικαστήρια διάδικοι εξαντλούν όλα τα περιθώρια αναβολών, που μπορεί να έχουν, ενώ στα ποινικά οι κατηγορούμενοι πηγαίνουν χωρίς νομική κάλυψη από δικηγόρο!


Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα λάβει επιτέλους σοβαρά υπόψιν του την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τόσο οι πολίτες, όσο και οι δικηγόροι  της Χώρας και ειδικότερα του Νομού Μαγνησίας από την θεαματική αύξηση του κόστους πρόσβασης στην Δικαιοσύνη, με όλα τα αρνητικά επακόλουθα που συνεπάγεται αυτό;


Αθήνα, 11/10/2018

Ο ερωτών Βουλευτής

Παναγιώτης Ηλιόπουλος
Βουλευτής Μαγνησίας

ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ