Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης στην Χαλκιδική για την Ε.Ο.Κ.Α

  Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης στην Χαλκιδική για την Ε.Ο.Κ.Α


Η Χρυσή Αυγή Χαλκιδικής σε συνεργασία με την Κίνηση Εθνικιστών Δικηγόρων τίμησε τον Διγενή - Γρίβα και τα παλικάρια του που εναντιώθηκαν στην αυτοκρατορία της Αγγλίας για να υπερασπιστούν τα πάτρια εδάφη της Κύπρου και να πετύχουν την πολυπόθητη ένωσή της με την Μητέρα Ελλάδα! 
Στα Φυλακισμένα Μνήματα είναι θαμμένοι οι δεκατρεις Αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α., από τους οποίους οι εννιά εκτελέστηκαν με απαγχονισμό στις φυλακές, τρεις έπεσαν στο πεδίο της μάχης και ένας πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο, μετά τον τραυματισμό του σε μάχη.
Η κηδεία γινόταν αμέσως μετά τον απαγχονισμό.

Μοναδική παρουσία ήταν εκείνη του ιερέα των φυλακών που έψελνε τη νεκρώσιμη ακολουθία έξω από την κλειστή είσοδο του κοιμητηρίου. Ύστερα οι Βρετανοί τους έθαβαν, χωρίς να παρευρίσκεται κανένας συγγενής των νεκρών ή άλλος Ελληνοκύπριος. Οι συγγενείς των νεκρών μπόρεσαν να επισκεφθούν τους τάφους μόνο μετά το τέλος του αγώνα.
 

Οι εννέα απαγχονισθέντες, όλοι τους νέοι ηλικίας 19-24 ετών, είναι με τη σειρά που εκτελέστηκαν:
Απαγχονίστηκαν μαζί στις 10 Μαΐου 1956:
Μιχαήλ Καραολής
Ανδρέας Δημητρίου

Απαγχονίστηκαν μαζί στις 9 Αυγούστου 1956:
Ανδρέας Ζάκος
Ιάκωβος Πατάτσος
Χαρίλαος Μιχαήλ

Απαγχονίστηκαν μαζί στις 21 Σεπτεμβρίου 1956:
Μιχαήλ Κουτσόφτας
Στέλιος Μαυρομάτης
Ανδρέας Παναγίδης

Απαγχονίστηκε στις 14 Μαρτίου 1957:
Ευαγόρας Παλληκαρίδης 

 
                 Την Κυριακή 31/3/2013 η Νομαρχιακή Οργάνωση Χαλκιδικής της Χρυσής Αυγής σε συνεργασία με την Κίνηση Εθνικιστών Δικηγόρων, διοργάνωσε μια σεμνή τελετή Τιμής και Μνήμης για την 58η Επέτειο απο την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α στην Κύπρο. 
             Η εκδήλωση έγινε στην κεντρική πλατεία της Κασσάνδρας Χαλκιδικής με παρουσία πλήθους κόσμου απο τα γύρω χωριά. Το πολιτικό μήνυμα της ημέρας ανέπτυξαν ο Ήλκος Κοσμάς ,υπεύθυνος της Ν.Ο Χαλκιδικής και ο Χατζηβασιλείου Αθανάσιος, πρόεδρος της Κίνησης Εθνικιστών Δικηγόρων, ενώ
 για το ιστορικό μίλησαν οι συναγωνιστές  Καρανικόλας Χρήστος και Ιγνατιος Παπαδόπουλος
Το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν το  ΕΛΛΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΝΩΣΙΣ και η τελετή έληξε όπως πάντα με τον Εθνικό Ύμνο.