Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ



Δελτίο Τύπου Ν.Ε. Χαλκιδικής για τα μεταλλεία χρυσού



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Ν.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 
ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ


Επειδή πολλοί, αφελώς ή και εσκεμμένα, παρερμήνευσαν τις θέσεις του Λαϊκού Συνδέσμου – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, για το ζήτημα της εκχώρησης της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων χρυσού της Χαλκιδικής, όπως αυτές αποτυπώθηκαν από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις του γραφείου τύπου της κεντρικής διοίκησης, κρίνεται σκόπιμη η αναλυτική επαναδιατύπωση του σκεπτικού και των θέσεων μας, που αντανακλούν και την ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία μας.

Φυσικά και είμαστε υπέρ της αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση κατέχει ο ορυκτός μας πλούτος, τόσο σε πολύτιμα μέταλλα, όσο και σε σπάνιες γαίες, στρατηγικά μεταλλεύματα και κυρίως σε υδρογονάνθρακες. Επιπλέον θεωρούμε την εργασία όχι απλώς δικαίωμα αλλά αξία διαχρονική στους πολιτισμούς που αναπτύξαμε και αξιώνουμε την υποχρέωση της πολιτείας για την εξασφάλισή της για όλους τους πολίτες.

Αλλά πριν και πέρα απ' αυτό, πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι βασικός, αν όχι αποκλειστικός, γνώμονας αξιολόγησης των επιλογών και των ενεργειών μας είναι η εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος. Και το εθνικό συμφέρον για μας δεν ορίζεται με στενούς οικονομίστικους - λογιστικούς όρους, αλλά συνεκτιμάται η κοινωνική, η περιβαλλοντική και - με ιδιαίτερη βαρύτητα - η μακροπολιτική διάσταση του όποιου ζητήματος.
 
Επιπλέον επειδή τα κόμματα εξ ορισμού διχάζουν, σε αντιδιαστολή με την Πατρίδα και την Εθνική και Φυλετική ιδέα, που λειτουργούν συνεκτικά, σε κάθε κοινωνική έκφανση, πάγια θέση μας είναι η αποτροπή κάθε κομματικής εμπλοκής σε όλους τους μαζικούς χώρους και τις πρωτοβουλίες δράσης που αναλαμβάνονται με διάφορες αφορμές. Αυτονόητο είναι πως δεν μπορούμε να ανεχθούμε, στο όνομα οποιασδήποτε διεκδίκησης, την εκδήλωση παραβατικών συμπεριφορών, όπως την, συμμορίτικου ήθους, επιδρομή στις Σκουριές. 
Τέλος, δεν είναι του χαρακτήρα μας, δεν το σηκώνει η αίσθηση τιμής και το πρότυπο ζωής που πρεσβεύουμε, να υπαναχωρούμε από τις θέσεις μας, να κάνουμε μικροπολιτική και να χαϊδεύουμε αυτιά για ψηφοθηρικούς λόγους, ούτε βεβαίως να υποκύπτουμε σε πολιτικές πιέσεις με παλαιοκομματικά κριτήρια, από νεόκοπους υποστηρικτές και δήθεν φίλους.

Ως εκ τούτου οι θέσεις μας επί του θέματος προκύπτουν αβίαστα. Είμαστε ξεκάθαρα κατά της επιχειρούμενης σήμερα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της περιοχής, γιατί γίνεται με όρους που σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετούν το Εθνικό συμφέρον. Επισημαίνουμε όμως πως δεν ταυτίζουμε τους εργαζόμενους στα μεταλλεία με τις εταιρείες που λυμαίνονται τον Εθνικό μας πλούτο και τους πολιτικούς που έχουν την ευθύνη της σημερινής κατάστασης. Αν κάποιοι από τους εργαζόμενους, όπως οι γνωστοί εργατοπατέρες των συνδικάτων, θέλουν να ταυτίζονται μαζί τους, αυτό είναι δικό τους πρόβλημα και καλά θα κάνουν να το ξανασκεφτούν.  Εμείς στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους στην διεκδίκηση κάθε δίκαιου αιτήματός τους και ήδη επεξεργαζόμαστε προτάσεις για την εργασιακή τους εξασφάλιση και πέρα από τον στενό χρονικό ορίζοντα που υποτίθεται πως τους εγγυάται η παρούσα εργοδοσία.
Παράλληλα συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα κατά των μεταλλείων, χωρίς όμως να συμμετέχουμε με την κομματική μας σημαία. Στο ίδιο πλαίσιο κρίνουμε ως τουλάχιστο άστοχες τις μέχρι τώρα αστυνομικές ενέργειες επί του θέματος.

Για μας μείζον πρόβλημα το οποίο πρέπει να καταδειχθεί και να αντιμετωπιστεί άμεσα είναι ο απαράδεκτος διχασμός της τοπικής κοινωνίας και δη με μάλλον ευτελή κίνητρα. Είναι ανεπίτρεπτο Έλληνες να συγκρούονται μεταξύ τους, να έχουν αναφερθεί σχετικά περιστατικά ακόμη και σε δημοτικά σχολεία, επειδή κάποιοι κερδοσκοπούν στο πτώμα της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας τους. Και δεν είναι μόνο οι κεφαλαιοκράτες που ως συνήθως κάνουν αδίστακτα τη δουλειά τους, είναι και οι ντόπιοι μικροπαραγοντίσκοι που με ιδιοτελείς σκοπούς υποθάλπτουν την ένταση. Όλοι έχουν ονοματεπώνυμα και ο καιρός τους τελειώνει