Εμείς πάντοτε έχουμε σεβασμό στις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης, ανεξάρτητα αν σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και εσφαλμένες. Το ενδεχόμενο άλλωστε του λάθους αναγνωρίζεται ακόμα ακόμα και από το ίδιο το δικαιϊκό μας σύστημα και για την διόρθωσή του παρέχεται τόσο το ένδικο μέσο της Έφεσης, αλλά και της Αναίρεσης. Άλλωστε τις δικαστικές αποφάσεις τις εκδίδουν άνθρωποι και το ανθρώπινο λάθος είναι μέσα στην καθημερινότητα.
Λάθος λοιπόν έγινε στην περίπτωση του Χρήστου Παππά, για την οποία εκδόθηκε το με αριθμό 440/2015 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας που επέβαλε τους εξής όρους:
«1. Απαγόρευση εξόδου από τη Χώρα. 2. Παράδοση του διαβατηρίου του (εφόσον υπάρχει) 3. Απαγόρευση μετακίνησης εκτός του Νομού Αττικής 4. Απαγόρευση να κινείται με πλωτά ή εναέρια μέσα 5. Υποχρέωση εμφάνισης τρεις φορές τον μήνα στο Α.Τ. της κατοικίας του 6. Να διανυχτερεύει στην οικία του οδός …. , με την λήξη του 18μήνου της προσωρινής του κράτησης που επέρχεται στις 29/3/2015».
Δεν θέλω να σχολιάσω το γεγονός πως το Συμβούλιο επέβαλε «να μην μετακινείται εκτός του Νομού Αττικής», αλλά και «να μην χρησιμοποιεί στην μετακίνησή του πλωτά ή εναέρια μέσα», λες και για να μετακινηθεί εντός Αττικής μπορεί να χρησιμοποιήσει πλωτά ή εναέρια μέσα! Είναι λογικό και είναι κανόνας, όταν κάποιος αποφυλακίζεται πριν την συμπλήρωση του 18μήνου, να του επιβάλλονται διάφοροι όροι σαν εκείνους που προαναφέραμε, και αν δεν τους τηρήσει ο αποφυλακιζόμενος τότε διατάσσεται η σύλληψή του.
Εδώ όμως του επιβάλλονται όροι που θα πρέπει να τους τηρήσει μετά την έξοδό του λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης. Και ερχόμαστε να ρωτήσουμε τι θα γίνει αν ο Χρήστος Παππάς δεν τηρήσει κάποιον ή κάποιους από τους ανωτέρω όρους, ακόμα και ετσιθελικά.
Η απάντηση είναι πως δεν θα γίνει απολύτως τίποτα, διότι ο άνθρωπος αυτός δεν μπορεί να κρατηθεί πλέον λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου της προσωρινής του κράτησης. Το Συμβούλιο Εφετών λοιπόν αφού έβλεπε πως σίγουρα θα έβγαινε πριν από το Δικαστήριό του, λόγω συμπλήρωσης 18μήνου, θα έπρεπε να διατάξει την έξοδό του από τις φυλακές, πριν την συμπλήρωση του 18μήνου και να επιβάλλει και όποιους όρους έκρινε ότι θα έπρεπε να επιβάλλει. Διότι αν θα είχε αποφυλακιστεί πριν το 18μηνο και επομένως είχε υπόλοιπο χρόνου μέχρι τη συμπλήρωση του 18μήνου, τότε εάν δεν τηρούσε τους όρους θα υπήρχε δυνατότητα, στο όποιο Συμβούλιο ή και στο Δικαστήριο, να διατάξει τη σύλληψή του.
Τώρα όμως ο Βουλευτής Χρήστος Παππάς μετά την αποφυλάκισή του, εάν δεν συμμορφωθεί, για οποιοδήποτε λόγο, με τους όρους που του επιβλήθηκαν, δεν θα υπάρχει ευχέρεια να ξανασυλληφθεί και οι όροι που επέβαλλε το Συμβούλιο θα είναι χωρίς κανένα νόημα!
Αυτά για να μην εκτίθεται η Ελληνική Δικαιοσύνη!
Άρθρο του Περικλή Σταυριανάκη, Δικηγόρου
ΠΗΓΗ: ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ