Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Αριστερή συνάντηση με σκοτεινούς χορηγούς

Άρθρο του Γ. Φράγκου στην εφημερίδα "Εμπρός"


     Πολλά ερωτηματικά, σχετικά με την σκοπιμότητά της και την χρονική συγκυρία της, αφού πραγματοποιείται την στιγμή που η πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων είναι έτοιμη να εκραγεί και οι λαθρομεταναστευτικές - εποικιστικές ροές συνεχώς αυξάνονται, όπως και οι αρπακτικές διαθέσεις των γειτόνων μας, προκαλεί η συνάντηση Ευρωπαίων συγγραφέων που κινούνται στον χώρο της διεθνιστικής Αριστεράς στην Θεσσαλονίκη. Ο προβληματισμός εντείνεται και από το γεγονός ότι κύριος χρηματοδότης της εκδήλωσης, που βρίσκεται υπό την αιγίδα του εθνομηδενιστή δημάρχου της συμπρωτεύουσας, Γιάννη Μπουτάρη, είναι το Πολιτιστικό Ίδρυμα Kulturstiftung  Allianz (Κ. Α.) .

     Πρόκειται για ένα ίδρυμα που επιχορηγείται από την ομώνυμη πολυεθνική ασφαλιστική εταιρεία, στελέχη της οποίας έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένως ότι ενεργούν για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας, όπου είναι η βάση των επιχειρήσεών τους. Το Κ.Α. έχει ως σκοπό να προωθεί προγράμματα διασυνοριακού εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, που κατά πολλούς, αποτελούν το ό όχημα για την συλλογή πληροφοοριών πάσης φύσεως στην χώρα όπου εκτελούνται. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η θυγατρική της Allianz, Eurasia Group, που έχει ως έδρα την Μόσχα και πεδίο δραστηριότητας τα κράτη της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, έχει μπει στο στόχαστρο των ρωσικών αρχών, για επαφές μελών της με κύκλους που α απεργάζονται τον διαμελισμό της Ρωσίας, ενώ είχαν ενεργό ανάμιξη στον εμφύλιο πόλεμο της Ουκρανίας.
     Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν ότι κάθε φορά που το εν λόγω ίδρυμα πραγματοποιούσε συνέδριο σε κάποια χώρα, σχεδόν την επομένη ξεσπούσε σ’ αυτήν κρίση που συνδεόταν άμεσα με αποσχιστικά κινήματα ή εξεγέρσεις θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων. Δεν είναι τυχαίος εξάλλου ο τίτλος που επιλέχθηκε προκειμένου να «διαφημίσει» την σύναξη της Θεσσαλονίκης, που χρηματοδοτείται εν μέρει και από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ), που κατά τα άλλα βρίσκει χρήματα για χορηγίες, την ώρα που ο Ελληνικός λαός πένεται. Και μόνο η επιγραφή που φέρει «Θεσσαλονίκη - Ξαναβρίσκοντας την πολυπολιτισμικότητα: Μεσόγειος, σύνορο και γέφυρα σε εποχή κρίσης», κάνει και τους πλέον ανυποψίαστους να αντιληφθούν ότι το περιεχόμενό της αφορά στην κατάργηση των υπαρχόντων συνόρων στο όνομα της δημοκρατίας και της αποδοχής της εθνοτικής διαφορετικότητας.
     Επίσης, εκτός του Δήμου Θεσσαλονίκης, που διαθέτει την αίθουσα όπου θα διεξαχθεί η συνάντηση την περίοδο 3-5 Ιουνίου, συνδιοργανωτής είναι και το λογοτεχνικό περιοδικό «Εντευκτήριο», που προωθεί «την σμίξη των πολιτισμών», όπως αποκαλεί την εισβολή των τριτοκοσμικών, στους οποίους κάνει συχνά πολυσέλιδα αφιερώματα. Στον ίδιο πολιτικό χώρο (διεθνιστική Αριστερά) κινείται και η AthenSUN, που στηρίζει την εκδήλωση. Πρόκειται για μια ομάδα «καλλιτεχνών», που έχουν άμεσες σχέσεις με το μαρξιστικό γερμανικό λογοτεχνικό περιοδικό «Entevktirion». Εκείνο που επιμελώς κρύβουν οι διοργανωτές είναι ότι το Κ. Α. επιχορηγείται ως  μορφωτικό ίδρυμα από την κυβέρνηση του Βερολίνου, δηλαδή την Άνγκελα Μέρκελ.


     Στο πλαίσιο αυτό δεν αποτελεί σύμπτωση ότι στο διαχειριστικό συμβούλιο του ιδρύματος μετέχει ο πρόεδρος των δορυφορικών προγραμμάτων του γερμανικού κρατικού καναλιού ZDF ARTE, Gottfriend Kagenstein. Ο τελευταίος έχει κατηγορηθεί από τον αντιπολιτευόμενο Τύπο της χώρας του, ότι αποτελεί «το αυτί και το μάτι» της Γερμανίδας καγκελαρίου στα Ευρωπαϊκά και όχι μόνο μέσα μαζικής ενημέρωσης, αφού είναι γνωστές οι διασυνδέσεις του με την εταιρεία Israel  Film Center. Η συγκεκριμένη εταιρεία συνεργάζεται στενά με το ZDF για την παραγωγή ντοκιμαντέρ που παρουσιάζουν αλλοιωμένα ιστορικά γεγονότα, ενώ συνδιοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις μe προσφιλές θέμα το ολοκαύτωμα των Εβραίων.
     Αξίζει να επισημανθεί ότι αντιπρόεδρος της Allianz είναι η πρώην υπουργός Πολιτισμού καi ΜΜΕ του σοσιαλλοδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ, Christina Weiss, που διακρίνεται για τις πρωτοβουλίες της, υπέρ των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
     Το σκοτεινό παρελθόν της Allianz
      Για όσους δεν το γνωρίζουν, στο παρελθόν η Allianz που σήμερα είναι από τους παγκόσμιους ασφαλιστικούς κολοσσούς, είχε κατηγορηθεί ότι οικειοποιήθηκε στο τέλος της δεκαετίας του ‘30 τα χρήματα από την ασφάλιση της ακίνητης περιουσίας των εβραϊκής καταγωγής Γερμανών, που κατέληγαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Είχε, μάλιστα, ξεκινήσει και σχετική δικαστική έρευνα, που επιβεβαίωσε εκτός των άλλων ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είχε ασφαλίσει τα κτίρια και το πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό των στρατοπέδων Νταχάου και  Άουσβιτς.
     Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι με την πολιτική που ακολουθεί τώρα η Allianz, προσπαθεί να ξεπλύνει αυτή την σκοτεινή ιστορία, όπως και την εμπλοκή της σε παιχνίδια κερδοσκοπίας, με την αγορά και ασφάλιση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Και βέβαια, παραμένει μια από τις κυριότερες χορηγούς των γερμανικών κομμάτων, εκταμιεύοντας, μόνο το 2012, για τον σκοπό αυτό, το ποσό των 4,2 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, μοιράζει αφειδώς χρήματα για την διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως αυτή της Θεσσαλονίκης, όπου συγγραφείς από την Ελλάδα, τις γειτονικές χώρες της Μεσογείου, την Γερμανία και την Σουηδία, θα συζητήσουν για το μεταναστευτικό, εν μέσω της ευρωπαϊκής κρίσης, ενώ θα πραγματοποιηθεί και συναυλία υπέρ των λαθρομεταναστών με τον βραβευμένο με το «Αμπντί Ιπεκτσί», δηλωμένο οπαδό της «Ελληνοτουρκικής  φιλίας»,  φιλόλογο Θωμά Κοροβίνη.
     Μεταξύ αυτών που θα συμμετάσχουν στην συζήτηση, θα είναι, εκτός του Μπουτάρη, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού της πόλης Έλλη Χρυσίδου, οι συγγραφείς Βασίλης Αμανατίδης, Μικέλα Χαρτουλάρη, Φοίβη Γιαννίση, Γιάννης Σκαραγκός, Βασίλης Τερζόπουλος, Χρήστος Χρυσόπουλος, Najet Adouani (Τυνησία), Mathias Enard (Γαλλία), Sherko Fatah (Γερμανία), Άρη Φιορέτο (Σουηδία), Nikol Ljubic (Γερμανία). Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας με έμφαση στο εβραϊκό παρελθόν της «νύφης» του Θερμαϊκού, με ευθείες αναφορές στην «Μάνα του Ισραήλ», όπως αποκαλούσαν οι σιωνιστές την Θεσσαλονίκη.

ΠΗΓΗ: ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ