Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Aλλάζουν οι Κώδικες: Τροποποιήσεις στη Διοικητική Δίκη, στα Δικαστικά Παράβολα σε ΚΠολΔ και ΚΠΔ και στον Πτωχευτικό Κώδικα. Κατατέθηκε στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Πτωχευτικός Κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, Τέλη - Παράβολα, Οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, Ηλεκτρονικές συναλλαγές, Τροποποιήσεις του ν. 4270/2014 και λοιπές διατάξεις». 



Το πρώτο μέρος του ν/σ περιλαμβάνει
τροποποιήσεις του Πτωχευτικού Κώδικα(νόμος 3588/2007), το δεύτερο μέρος φέρει τον τίτλο «μέτρα επιτάχυνσης και εξορθολογισμού της Διοικητικής Δίκης και περιλαμβάνει τροποποιήσεις στη Δικονομία του Συμβουλίου της Επικρατείας (πδ 18/89), τροποποιήσεις στον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, συναφείς διατάξεις και μεταβατικά μέτρα για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης. Στο τρίτο μέρος του ν/σ περιέχονται διατάξεις για τα παράβολα των ενδίκων βοηθημάτων, ενδίκων μέσων και διαδικαστικών πράξεων με κυριότερες αυτές για την κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές  (άρθρο 33 του σ/ν), τη μεταρρύθμιση του δικαστικού ενσήμου στις καταψηφιστικές αγωγές των εργατικών διαφορών και τροποποιήσεις διατάξεων του ΚΠολΔ για τα παράβολα και τα τέλη, πχ. καθιέρωση παραβόλου αναβολής. Επίσης περιλαμβάνονται νέες ρυθμίσεις για τα παράβολα στη Διοικητική Δίκη (άρθρα 36-39 σ/ν) αλλά και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (άρθρο 40 σ/ν), όπως πχ.αναπροσαρμογή του παραβόλου της μήνυσης στο ποσό των 70 ευρώ (από 100) και της παράστασης πολιτικής αγωγής στο ποσό των 40 ευρώ (από 50). Ακόμα προβλέπεται τροποποίηση χρηματικών ποινών και προστίμων στον ΚΠΔ (άρθρο 41 σ/ν).

Στο τέταρτο  μέρος του νομοσχεδίου περιέχονται ρυθμίσεις σχετικά με τη διασφάλιση των πόρων του ΤΑΧΔΙΚ ενώ στο β’ κεφάλαιο προβλέπεται η σύσταση επιτροπής για την κωδικοποίηση των διατάξεων για τα δικαστικά τέλη και παράβολα καθώς και η πρόβλεψη ανάρτησης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης ηλεκτρονικής εφαρμογής υπολογισμού των δικαστικών παραβόλων. Επίσης προβλέπεται ότι οι νέες διατάξεις για τα παράβολα θα ισχύσουν μετά την έναρξη ισχύος του νόμου εκτός αν ορίζεται διαφορετικά σε ειδικότερες διατάξεις.

Στο τέταρτο κεφάλαιο του σ/ν, περιέχονται μεταξύ άλλων τροποποιήσεις στη Νομική Βοήθεια (άρθρο 47), τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων(άρθρο 48), τροποποιήσεις του Κώδικα Συμβολαιογράφων (άρθρο 48), ενώ στο άρθρο 52 καθιερώνεται η συμμετοχή δικηγόρων ως δικαστικών αντιπροσώπων σε αρχαιρεσίες συλλογικών οργάνων.

Στο πέμπτο μέρος του σ/ν περιέχονται ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών (Οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, Ηλεκτρονικές συναλλαγές) και στο έκτο μέρος ρυθμίσεις αρμοδιότητας άλλων υπουργείων.